Laddar

Så gör du om du blir insnöad i bilen

Expertens tipsar om hur man hanterar väderkaoset i landet.

delningar

SMHI har utfärdat klass 1-varning i stora delar av landet, och läget på vägarna är extremt svårt på många håll.

Både Trafikverket och räddningstjänsten avråder privatpersoner från att ge sig ut på vägarna i flera delar av landet. Ifs motorexpert Dan Falconer ger råd om hur man bör tänka om man blir insnöad.

– Att sitta kvar i bilen vid vägkanten kan vara förenat med stora faror. If ser många exempel på människor som blir skadade när de blir påkörda på det viset, säger Dan Falconer.

När snön vräker ner snöar dessutom bilen över fort, och blir ännu svårare att upptäcka för medtrafikanter.

– Men befinner ni er långt från närmsta hus är det naturligtvis säkrare att sitta kvar i bilen, särskilt om man har små barn med. Håll motorn igång och försök att hålla värmen och hungern stången och humöret uppe i väntan på hjälp, säger Dan Falconer.

Varma kläder ska finnas nära tillhands så att det är enkelt att klä på sig, likaså mat och varm dryck. Dock avråder Dan Falconer bilister från att ge sig ut på vägarna om det är möjligt.

– Man ska inte ge sig ut på vägarna överhuvudtaget när det ser ut så här. Inte ens om man ”måste”, för vad måste man egentligen, när bilåkning är förenat med en sådan stor risk som nu, säger Dan Falconer.

Befinner man sig på sportlovsresa som tagit slut, och det är dags att lämna stugan så rekommenderar han att man söker annat boende i närheten. Ger man sig trots det ut i yrsnön gäller det att undersöka vilka vägar som är bäst underhållna.

– Stora vägar underhålls mer frekvent, se till att hålla dig till dem även om det innebär att resan blir tio mil längre.

Kör man av vägen, eller krockar, gäller det att sätta sig i säkerhet så snart som möjligt – både ur trafiksäkerhetssynpunkt och värmesynpunkt.

Sätt på varningsblinkers och sätt ut en varningstriangel så fort som möjligt, med ett rejält avstånd från bilen. Ring sedan efter vägassistans. I det här snökaoset kan dock hjälpen dröja, så lämna därefter bilen och börja gå mot närmsta hus om ni befinner er nära bebyggelse, enligt If.

Utrustningslista för bilen:

Startkablar Bogserlina Snöskyffel Sand eller grus i flaska (om du kör fast). Du kan också lägga en golvmatta under däcket för att få grepp Reflexväst Varningstriangel Fulltankad bil Tillräckligt med spolarvätska och gärna en färdigblandad flaska i reserv Ficklampa Filt Värmeljus och tändstickor

Utrustningslista för dig:

Ha varma, lättåtkomliga ytterkläder Var klädd i varmt underställ och rejäla skor Fulladdad mobil samt ett extra batteri/power bank Mat och dryck, gärna varm Bärsele, om du har ett litet barn i bilen

Relaterade artiklar