Laddar

Så gick det för Sverige mot Kina i VM–semifinalen: ”Var väl förberedd”

Halmstad Arena var fullsatt under semifinalen.

delningar

Det blev förlust för Sverige i VM–semifinalen vid lag–VM i Halmstad. Även om svenskarna nådde en hög nivå, så var Kina strået vassare i en fullsatt Halmstad Arena.

Det var den hittills under VM så framgångsrike Mattias Karlsson som fick inleda framför den entusiastiska publiken, och han gjorde det mot tuffast tänkbara motstånd. Ma Long, världens bäste spelare de senaste åren, och regerande OS och Världsmästare.

För ett kort tag såg det också ut som om Karlsson skulle kunna utmana. Men ledning med 2–0 och 3–2 var också så bra det blev i första set som till slut slutade 6–11. Ma Long fortsatte sedan att visa sin höga klass och även om om Karlsson spelade bra så hade kinesen svar på det mesta och tog säkert hem det andra set. Mattias Karlsson gav sig dock inte och pressade Ma Long i tredje. Hade ledningen med 8–7 och räddade tre matchbollar innan han till slut föll med 11–13

– Jag var väl förberedd inför matchen, då Mattias Karlsson spelat bra tidigare i turneringen, sa Ma Long till internationella bordtennisförbundet efter matchen. Han passade sedan på att hylla publiken. Både den svenska samt de kineser som var på plats.

Kristian Karlsson hade nu den tuffa uppgiften att försöka ta tillbaka Sverige in i matchen i mötet med världsettan Fan Zhendong. Precis som Mattias, så inledde Kristian Karlsson starkt. Han nådde fram till setboll vid ställningen 10–9, men den redde Fan Zhendong ut och till slut blev det 11–13 och kinesisk setvinst. Där kunde man tro att Fan Zhendong skulle gå ifrån. Men Karlsson lyfte istället sitt spel ytterligare en nivå och med 11–8 kunde han kvittera till 1–1 i set.

Därifrån var det dock Fan Zhendongs match utan minsta tvekan. 3–11, 2–11 var klara siffror och nu var det bara för den kinesiske världsfyran Xu Xin att besegra Jon Persson.

Som förväntat blev också motståndet för svårt för Jon Persson. Xu Xin kunde ta hem matchen i tre raka sätt. Därmed var Kina segrare och klara för söndagens VM–final.

Resultatet innebär att Sverige tar brons i hemmamästerskapet i Halmstad, något spelare och förbundskapten drömde om att göra. Det innebär också Sveriges första medalj i ett lag–VM sedan 2004.

– Vi mötte en fantastiskt motståndare idag. Vi får tacka publiken som också varit fantastisk under mästerskapet, sa förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson efter matchen.

Sverige – Kina 0–3

Mattias Karlsson – Ma Long 0–3

Kristian Karlsson – Fan Zhendong 1–3

Jon Persson – Xu Xin 0–3

Relaterade artiklar