Laddar

Så bra är hallänningar på att använda tandvårdsbidrag

På söndag fördubblas bidraget.

delningar

Under 2017 betalades runt en miljard kronor ut till 3,8 miljoner svenskar i tandvårdsbidrag. Och den nu den 15 april kommer det allmänna tandvårdsbidraget att fördubblas. Beroende på ålder ligger det då på 300 eller 600 kronor.

I Halland var man näst bäst i hela landet på att nyttja tandvårdsbidraget. Hela 53 procent tog tillvara på stödet under förra året. Vilket innebar att 35 miljoner kronor betalades ut i länet, enligt siffror från Försäkringskassan som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Riksgenomsnittet låg på 50 procent och toppade statistiken gjorde Västra Götaland där 54 procent som nyttjar bidraget.

Den som fyller minst 23 år under året och är försäkrad i Sverige kan få allmänt tandvårdsbidrag.

Det allmänna tandvårdsbidraget kan användas till undersökningar, förebyggande behandlingar och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd.

Den 1 juli varje år får man ett allmänt tandvårdsbidrag som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Det går att spara bidraget till nästkommande år, så att man använder två bidrag under ett och samma år, men det går inte att ha mer än två bidrag sparade samtidigt.

För att använda det allmänna tandvårdsbidraget krävs att tandläkaren eller tandhygienisten är ansluten till det statliga tandvårdsstödet, vilket de flesta är.

Källa: Försäkringskassan.se

Relaterade artiklar