Risk för paketstorm i hela landet: ”Då blir det verkligen kaos”

Genrefoton: Postnord/Peter Phillips, Flickr/The U.S. Food and Drug Administration.

Postnord tros ha tagit till nödlösning för att hantera all post som kommer att skickas de nästkommande dagarna.

delningar

Black Friday, den amerikanska readagen som på ett fåtal år har exploderat i Sverige, slog återigen nytt rekord i fredags.

I oktober gick Postnord ut med sitt åtgärdspaket för att undvika ett nytt paketkaos inför readagen som i år inföll den 23 november. I år förberedde sig Postnord bland annat genom fler chaufförer, mer personal, nya terminaler och utbildningar för anställda.

Det verkar dock som att rekordantalet paket trots allt kan sätta sina spår när svenskarna ska få hem sina paket. Dagens Handel skriver under måndagen att 900 000 paket är på väg ut. Det är 200 000 fler paket än förra året. Dessutom är leveranserna sena.

– Det kom motsvarande åtta burar i lördags mot kanske två i normala fall. Intressant är att fem av åtta paketvolymer kom på träpallar och inte burar som normalt. Det är nog en nödlösning som tyder på att Postnord har fått riktigt mycket paket, säger Rasmus Samuelsson, butikschef till Dagens Handel.

Samtidigt tror man att den största smällen kommer under tisdag, onsdag och torsdag och det finns stor risk för ett paketkaos för de butiker som inte har gjort tillräckligt med plats på sitt lager.

– Då blir det verkligen kaos. Vi har skapat bra med hyllplatser på lagret och varit noggranna i våra beställningar. Det gäller att ha plats över och inte en massa överstående varor från helgen som tar upp plats på lagret, säger Rasmus Samuelsson till tidningen.

Trots försök att minska köphetsen, i form av till exempel initiativet White Monday, konstaterar den svenska handeln att det blev en rekorddag för många företag. Flera av de största elektronikjättarna rapporterade om rekordförsäljningar i år.

– Vi hade räknat med nya rekordnivåer, men det här överträffar våra förväntningar. Under fredagsdygnet omsatte vi produkter för 617 miljoner kronor, vilket är en växt från fjolåret med närmare 21 procent. Black Friday är den i särklass största handelsdagen i Sverige, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

Media Markt gjorde samtidigt sin bästa Black Friday-vecka någonsin, med en omsättning på e-handeln som ökade med drygt 30 procent under måndag till torsdag förra veckan. Även NetOnNet rapporterade flera rekordsiffror.

– Första timmen av Black Friday-dygnet gav en tydlig indikation om att nya rekord är att vänta. Vi noterade försäljningsökningar, rekordmånga besökare på våra sajter och överlag nöjda kunder att döma av de samtal och ärenden vi haft under natten. Varje timme därefter registrerandes det nya rekord jämfört med föregående år, säger Susanne Holmström, vd på NetOnNet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar