Laddar

Representerar Halmstad på SM: ”Vill vara mest artistisk i landet”

Bildspel från förberedelserna.

delningar

Halmstads Konståkningsklubb har två åkare som ska delta i SM  i Skellefteå den 13–16 december.

Det rör sig om Tilde Freiholtz, 19, och Oscar Calvert, 14. Tilde kommer att tävla i juniorklassen, medan Oscar kommer att tävla i ungdomsklassen. De båda åkarna har dock viss rutin från SM sedan innan. För Oscar så blir det tredje gången han tävlar i SM, medan Tilde har än mer erfarenhet då det blir hennes sjätte SM.

– Tidigare har det gått helt okej. Ganska bra utan att vara jättebra. Jag tror jag varit sjua som bäst. Förmodligen blir det bättre det här året. Femma, sexa någon sådant känns realistiskt. Pallen känns inte så möjlig för mig tycker jag, men allt kan hända, säger Tilde Freiholtz.

– Detta året har jag ingen placering som mål utan mest åka rent och se vad det leder till, säger Oscar Calvert.

Normalt tränar de båda klubbkamraterna ungefär 15 timmar i veckan. Men nu i slutspurten inför mästerskapet blir det ytterligare några timmar.

– Vi har lagt in lite extra istider, så nu är det mycket träning, säger Tilde.

– Det gäller att prioritera saker och kanske helst lägga upp ett schema nu, så att man kan få ihop både konståkning och skola. Inför SM som är så stort så är det nog mer fokus på mästerskapet än på prov, säger Oscar Calvert.

Vad vill ni uppnå med er konståkning? – Jag har ingen tävling jag siktar mot sådär, men en Elitseriefinal vore kul. Dit kommer de tolv bästa åkarna i landet, säger Tilde.

– Mina mål är att åka mest artistiskt i landet i ungdomsklassen där jag är nu. Klart man alltid önskat att man kunde få vara med i OS någon gång, men det kanske var något jag tänkte på mer innan. SM var min prioritering från början, och det har jag uppnått.

Tilde, vad är Oscars styrka som konståkare – Tekniken. Hoppen är han bra på.

Samma fråga till dig Oscar. Vad är Tildes styrka? – Tildes styrka är att hon kan genomföra alla hopp väldigt bra. Hon är också bra på att träna ordentligt.

Återstår att se om de styrkorna kan ta duon från Halmstad till toppen i Skellefteå.