Rebecca startade Facebookgrupp om sin kamp: "Gått emot alla odds"

Rebecca Andersen berättar tiden med missbruk och hemlöshet - och oron över att bli hemlös igen.

delningar

Tvåbarnsmamman Rebecca Andersen levde med ett tungt missbruk under flera års tid, vilket resulterade i perioder som hemlös. Till slut fick hon nog och valde att avgifta sig själv - och nu har hon varit nykter i åtta månader. En kamp som hon klarat bra, men nu oroas hon över att bli hemlös igen när hennes tillfälliga hyreskontrakt går ut den sista maj. 

- Jag har vart hemlös vid tre tillfällen i mitt liv men jag har aldrig gått in i hemlösheten nykter. Det är sömnlösa nätter på grund av oro men tillbaka in i missbruk ska jag inte, säger Rebecca.  

Rebecca förklarar att hon var 12 år gammal när hon hamnade i ett tungt alkoholmissbruk. I vuxen ålder blev hon diagnostiserad av svår ADHD, något hon tampats med på egen hand under tonåren.

- Allting startade med att när jag var tonåring, jag hade världens kaos i mitt huvud. Jag började dricka alkohol för att lindra kaoset, då saktade man ner det lite. När jag var 13 blev jag introducerad till amfetaminet, och då öppnade sig en helt ny värld sig för mig. Jag kunde tänka en tanke från början till slut, det hade jag aldrig kunnat göra innan, förklarar Rebecca.

Under tonåren fick Rebecca aldrig någon utredning på varför hon hade svårt att koncentrera tankarna och såg därför missbruket som ett för sätt att klara av vardagen.

- Jag har knarkat och druckit för att kunna överleva och kunna få ihop saker och ting. Sedan har man gått med skuldkänslor över att man sviker alla och man ljuger. Inte en enda dag blir till sanning, och det sätter stora spår i en. Jag blir fortfarande inte trodd. Det kommer ta evigheter innan jag har kunnat bevisa tillräckligt för att folk ska kunna tro på mig, och det förstår jag, säger Rebecca. Hon fortsätter:

- Jag har levt med mitt missbruk i många år utan att bli misstänkt, för min problematik gör att det inte syns så tydligt. Så tyvärr har jag kunnat göra det allt för länge utan konsekvenser. Det var först när jag själv inte orkade mer som det började synas utåt. 

Trots att hon själv varit missbrukare har hon de senaste åren haft en fast anställning som mentalskötare på en missbruksenhet.

- Jag har sett mycket mer än vad resten av personalen har och jag har en helt annan förståelse för patienterna. Men det klart att det känns som ett svek mot precis alla, det gör det. Jag hade satt mig i den situationen själv och skyller mitt missbruk på någon annan, det är ett val jag gjort själv.

Under missbruket har Rebecca varit hemlös vid tre tillfällen. Senaste tillfället var sommaren 2018.

- Då levde jag på Varbergs gator. Ibland kunde jag sova hos kompisar för att vila ut lite grann, oftast sov jag vid kyrkorna. Några romer som jag tackar gudarna vi har, har gjort att jag kunnat sova lugnt och tryggt utan att vara orolig för att bli överfallen, förklarar hon.

För drygt åtta månader sedan bestämde Rebecca att missbruket skulle få ett slut. Hon berättade om sin situation på arbetsplatsen och avgiftade sig själv i sin systers lägenhet. Hon förklarar att självhjälpsgrupper som AA (Anonyma Alkoholister) och NA (Anonyma Narkomaner) betytt mycket för hennes nykterhet. 

- Första gången jag insåg att jag inte orkade med mitt missbruk mer var att jag till slut kände att kroppen ger upp, förklarar hon.

Hon startade Facebookgruppen "Rebeccas kamp mot droger/hemlösheten" för att hon upplevde att hennes två barn fick utstå hennes konsekvenser i deras vardag.

- Det gjorde mig så ledsen och förbannad, för de har inte valt att ha mig som mamma och de kan inte stå för mina val och mina konsekvenser. Det är inte deras problem och de ska inte behöva bli bestraffade för det.

I gruppen fick hon stöttning och hjälp av medlemmarna. Bland annat erbjöd en kvinna att ordna boende till Rebecca under en veckas tid och en terapeut erbjöd inledande samtal mot missbruket gratis.

- När jag gick ut med det här på Facebook så vände allting. Det vändes från att se mig som någon slags parasit till att få enorm stöttning och jag möttes utav folk som uppmuntrade mig. Det gjorde att jag fick upp ett eget värde och började se mig själv som en människa istället för någon parasit, det hjälpte mig så enormt mycket. Jag har verkligen så många jag vill tacka för det. Och mina barn blev liksom mer mottagna bland sina vänner, det vände alltihop.

Hon berättar att världen inte kändes verklig första tiden som nykter. Men strax efter fick hon ADHD-diagnos och medicinering mot den.

- Då blev allt normalt. Mitt liv började fungera och jag kunde tänka ordentligt. Min tid med barnen och aktiviteter med dem fick mig att känna mig som den mamma jag vill vara.  

Sedan i slutet på sommaren har Rebecca bott på ett tillfälligt boende på Surfers Paradise. Kontraktet går ut den sista maj, och nu oroas hon över att bli hemlös på nytt.

- Jag har ju skulder efter mitt missbruk, så jag är hos Kronofogden. Jag blev vräkt från min gamla lägenhet, och när man har skulder är det ingen som hyr ut till en, säger Rebecca.

Rebecca berättar att hennes barn fick bo hos sin pappa på heltid när hon bestämde sig för att bli nykter. Ett orosmoment är att förlora umgängesrätten med barnen som hon har i nuläget, om hon skulle bli hemlös igen.

- Att lämna dem var det mest fruktansvärda jag gjort i hela mitt liv. Men jag gjorde det inte för min skull, utan för deras. Och jag behövde bara det sista utav mitt missbruk få sin plats för att jag skulle kunna komma till insikt att nu måste jag sluta. Alla barn behöver båda sina föräldrar, och jag har gjort så mycket för att bli en bra mamma. För det är min högsta önskan, att bli en bra mamma till mina barn, en förebild, en hjälp och stöttning som finns där i alla situationer.

Rebecca förklarar att hon sökt alla lägenheter och hus hon hittat i både Varberg, Falkenberg, Kungsbacka och Marks kommun för att få tag i ett boende inte alltför långt ifrån barnen.

- Jag har gjort en arbetsförmågebedömning för att kunna få en ny tjänst på arbetsplatsen och jag vill börja jobba igen så fort det går. Men hur ska jag kunna jobba om jag blir hemlös igen? Det blir moment 22 för mig hela tiden. 

Hur känns allting nu, när du varit nykter i åtta månader?

- Det är med stolthet, jag har gått emot alla odds. Utan ett enda återfall har jag plöjt igenom det fast jag har alla odds emot mig. Men det klart att det är fortfarande mycket odds emot mig, för att jag har inget boende. Det är mitt största problem, för det är det som hindrar mig från att komma tillbaka till ett normalt liv.

FAKTA

Namn: Rebecca Andersen

Ålder: 32 år

Familj: Son 10 år och dotter 9 år.

Bosatt: Tillfällig lägenhet på Surfers Paradise

Intressen: Djur och bilar

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.