PROGNOSEN: Hoppet lever – chans till en vit jul finns

. - Foto: Mostphotos

Det avgör ifall det blir snöfall på julafton.

delningar

Temperaturerna i veckan ser ut att hålla sig mellan noll till tre grader under dagtid. Nattetid kryper temperaturen under nollgradigt och på tisdagen kan det bli så mycket som minus tre grader under natten. Temperaturen försvårar också arbetet för SMHI:s meteorologer, som menar att väder och vind kan röra på sig när temperaturen ligger så nära noll.

- När temperaturen ligger så nära noll som den gör i veckan, finns det stor risk att prognosen kan komma till att ändras under veckan. Det är givetvis jättesvårt att säga om det blir så eller inte. Man bör hålla sig uppdaterad i prognosen de närmsta dygnen i alla fall, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Trafikverket har på måndagen gått ut med en varning för halka i stort sett över hela landet. Därför bör allmänheten hålla sig uppdaterad genom både Trafikverket och väderprognosen, då vädret nu kan ställa om hastigt.

Men som väderprognosen visar på måndagen blir det ingen nederbörd förrän på torsdagen. Då kan både snöfall och snöblandat regn ställa till det för trafikanterna, inte minst på torsdagsmorgonen då temperaturen kommer ligga strax över noll grader.

På fredagen fortsätter nederbörden i ett lätt snöfall. Nederbörden kan bli "ett par centimeter", menar Moa Hallberg. Med största sannolikhet har snön smällt bort innan julafton på måndagen, då det ser ut att bli ett par plusgrader i helgen. Men deppa inte för det, för visst finns det fortfarande ett hopp om en vit jul även i Halmstad.

– Just nu visar prognosen regn och och tre plusgrader på julafton. Men man ska ha i åtanke att det är långt kvar och att prognosen kommer att ändras. Det som gör att hoppet lever är att det just nu ser ut att bli mildare luft som trycker in natten mot måndagen, då skulle det kunna bli ett snöfall. Men än är det för tidigt att slå fast hur det kommer att bli på julafton, avslutar Moa Hallberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar