Laddar

Prisats av kungen – nu prisad av Halmstad

Halmstads världsberömde kompositör: "Det pris som ligger mig närmst om hjärtat"

delningar

Halmstadbon och kompositören Tommie Haglund prisades i veckan, då han tilldelades Halmstads kommuns hedersbeskrivning.

– Det betyder mycket. Först hade jag inte riktigt koll på vad det var för pris, men sedan kollade jag upp det, och det är inte så många som fått det. Så då kändes det ju tungt och stort, och det har jag ju förstått också när jag pratat med folk, säger Tommie Haglund till 24Halmstad.

– Jag blev förvånad och glad över att de tänkte på konsten och konstmusiken. Halmstad har väl inte riktigt visat framfötterna inom konsten tidigare, men nu tycker jag att det verkligen börjar skärpa upp sig med kulturen i stan. Kultur är lika viktigt som att vi rör på oss, det är inget särintresse och det tror jag politiker som är kloka börjar inse.Det var jätteroligt att de ville lyfta fram det här. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför att ha fått priset.

Det råder ingen tvekan om att priset betyder mycket för honom.

– Jag har vunnit andra priser tidigare, men detta är kanske det som ligger mig närmast om hjärtat även om några av de andra priserna kanske är tyngre på ytan. Jag bor här i Halmstad, och man blir sedd här där man bor, så det känns stort. Många har föreslagit att jag borde flytta till Stockholm eftersom det skulle bli enklare, men jag trivs här och känner mig väldigt lyft när jag är i stan. Och priset känns så bra just för att det står att jag gjort något bra för Halmstad.

Du fick ta emot priset på kommunfullmäktige. Kändes inte det som ett lite tråkigt ställe att ta emot ett sådant pris på? – Mitt barnbarn på fyra år var med så hon ropade ett ”bravo morfar” och det var kanske det festligaste. Men samtidigt så är alla politikerna snälla och  uppskattande så jag kände verkligen en stor värme därinne när jag tog emot priset.

Hur firade du? – När jag fick reda på att jag skulle få priset satt jag och jobbade, men då lade jag bara ner allt och så drog vi på restaurang. Och även efter ceremonin nu så gick jag ut och åt med familjen. Sedan har jag så mycket att göra, så någon större tid till att fira, det har jag inte just nu. Men någon gång ska jag göra det.

 

Foto: Mattias Olsson

Hedersbeskrivningen är dock inte det enda pris som Haglund vunnit. 2014 tog han hem Stora Christ Johnson-priset och 2015 tilldelades han Konungens medalj av 8:e storleken, och fick då ta emot priset av Carl XVI Gustaf.

– Just när jag skulle stå där och ta emot den där medaljen, så var det nervöst där på slottet. Det kändes lite konstigt, säger Haglund och fortsätter:

– Men jag har träffat kungen och drottningen vid andra tillfällen. De är oerhört rara människor båda två. Kungen är ju rolig, det måste jag säga. Jag uppfattar honom som kul, bildad och nyfiken. Det var verkligen ett roligt möte.

Även det priset är något Tommie Haglund är väldigt stolt över.

– Ja, det kan jag inte sticka under stol med. Det kändes bra. Jag sade till min fru då, att nu kan det inte bli bättre. Nu kan det inte bli mer erkännande än så här. Men det har det ju blivit. Men man får inte låta priserna stiga en åt huvudet och tro att allt man gör är fantastiskt bara för det. Jag är kanske ännu mer noggrann nu med allt jag skriver. Varenda ton.

Har det alltid varit självklart för dig att du skulle hålla på med musik? – Ja, faktiskt. Det har inte funnits någonting annat. Musiken har alltid varit så stark för mig, jag känner att det är livet. Pengarna har aldrig spelat någon roll för mig.

Om du nu inte hade hållit på med musik, vad tror du att du hade gjort då? – Min dröm i så fall hade varit att vara kock, en riktigt riktigt bra kock. Det har lite likheter med det jag gör nu, att komma på ackord och komma på recept. Att komma på olika rätter och utveckla dem, det hade jag velat göra. Då hade jag bytt hörselsinnet mot smaksinnet. Det är min älsklingshobby faktiskt.

Vad gör du just nu då. Något nytt verk på gång? – Ja, det jag håller på med nu är en beställning från Stockholms kungliga filharmoniska orkester. De har beställt en symfoni. Den ska vara klar till årskiftet har jag tänkt. Så jag håller på med de sista tio sidorna nu. Men jag har hållit på i ett par år, så det är ett stort arbete. Sedan har jag beställningar på kö så att det räcker livet ut. Jag håller även föreläsningar på Sturegymnasiet några gånger per termin, säger Tommie Haglund

 

Relaterade artiklar