Laddar

Politikerna oeniga om tiggeriet

Kommunstyrelsen tillsätter en utredning.

delningar

Politikerna i Halmstad är oeniga om hur man i framtiden ska hantera tiggarna på kommunens gator. Det är frågan om det ska ställas krav på tillstånd för att få tigga på gator och utanför butiker i Halmstad som har skapat denna oenighet i kommunstyrelsen. Det skriver Hallandsposten.

Något definitivt beslut angående detta har inte tagits. Däremot så röstade majoriteten igenom en utredning för om tiggeri ska jämställas med insamling av pengar, vilket i så fall skulle kräva tillstånd från polisen.

Majoriteten bestod av Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna röstade nej till en utredning. Sverigedemokraternas ledamot närvarade inte vid mötet.

Motståndarna till utredningen menar att det i praktiken är ett tiggeriförbud.

– Det är i princip samma sak även om man inte vill säga det. Vi kan inte tänka oss att kränka den yttersta rätt som fattiga människor har att be om pengar från andra, säger Lovisa Aldrin (L), till Hallandsposten, och får medhåll i sina tankar av Vänsterpartiets Tania Bengtsson.

Från den sidan som var för utredningen så menar man att det är just en utredning och inget definitivt beslut.

– Kritikerna drar alltför stora växlar på vad vi beslutade. Vi vill bara att man utreder om tiggeri ska jämställas med annan insamling av pengar på allmän plats som kräver tillstånd, säger kommunstyrelsens ordförande Carl–Fredrik Graf.

Ingen av partierna verkar dock ännu ha bestämts för om de verkligen ska rösta för att tiggeri kräver tillstånd, om frågan ställs på sin spets.

– Vi fick vetskap om förslaget strax före mötet. Eftersom vi inte hunnit diskutera inom partiet gick vi med på att man gör utredningen. Men jag var väldigt tydlig med att vi inte därmed säger ja till tiggeritillstånd, säger Rose-Marie Edlund (S).