Polisens nya varning: "Kan bli väldigt dyrt för dig"

Foto: Mostphotos, Matilda Larsson. - Foto: Mostphotos

En ny sajt som har dykt upp på nätet får polisen att gå ut med en varning.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Polisen varnar under torsdagen för en sajt på nätet som hävdar att den vill hjälpa polisen att ta emot tips från allmänheten. Efter att polisen upptäckte sajten under onsdagen går man nu alltså ut med en varning för sajten.

Sajten som inte har något med myndigheten att göra är enkel att hitta via sökmotorer på nätet och hemsidans logga är lik polisens riktiga logga.

– Den är ganska högt rankad när du googlar på den, säger Jan Olsson, vid nationellt it-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning (Noa), till SVT.

Förutom att sajten hävdar att den som vill skicka in tips kan få hjälp av sajten att vidarebefordra tipsen, kan man även göra privata donationer till organisationen som hävdar att man vill underlätta för människor att ge tips till polisen.

Enligt Jan Olsson är det väldigt enkelt att tipsa polisen via polisens hemsida och är det enda sättet som du bör tipsa polisen om du gör det via nätet.

Anledningen till att du aldrig bör lämna tips till någon annan än polisen är att känslig information kan användas på fel sätt.

– Tipsen kan läsas av tredje part och all information som du anonymt vill lämna till polisen kan då användas emot dig. Det kan bli väldigt dyrt för dig. Vi måste varna och förklara att så här lämnar man inte tips, säger Jan Olsson till SVT.

I dagsläget är det ännu oklart om något brott har begåtts av den som är ansvarig för sajten, då polisen precis har blivit informerade om att den existerar men polisen kommer att fortsätta bevaka sajten och agera om man ser något som är direkt brottsligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar