Laddar

Polisen varnar för bedrägeri: "Lägg bara på"

Halmstad är en av de städer som drabbats - Polisen avslöjar bedragarnas luriga knep.

delningar

Under julen har polisen flaggat nationellt för bedrägeri via falska telefonsamtal. Det är framförallt äldre personer som drabbats av samtalen från bedragare som försökt komma åt privata bankuppgifter.

- När det gäller bedrägeri via telefon är det ganska inriktat mot äldre personer. Om någon i huvudtaget förmår dig att logga in på din bank-id eller bankdosa och säger att man är från en bank eller firma är det bara att lägga på, säger Göte Green, som arbetar brottsförebyggande på Polisen. Han fortsätter:

- Så gör inte en seriös bank eller institution, det är någon som vill komma åt dina konton. Man ska inte ägna sig åt det, det är bara att lägga på. Blir man osäker kan man ringa direkt till banken.

Enligt polisen "spoofar" bedragarna telefonnumret, vilket innebär att telefonnumret ser ut att komma från den plats som bedragaren utger sig att vara ifrån. Bedragarnas telefonnummer kan exempelvis se ut att komma från en bank, en affär eller från polisen.

- Det är lurigt. De är väldigt duktiga, det är därför folk går på det givetsvis.

Polisen arbetar nationellt för att hitta förövarna. Omfattande bedrägerier har pågått under stora delar av år 2018 och enligt Göte Green verkar det fortsätta in på det nya året.

- Det är inte få samtal de ringer. Det är väldigt många, och väldigt mycket pengar det handlar om, berättar han.

Halland har blivit mindre drabbat av bedrägerifallen än storstäderna. I Hallands län polisanmäldes tio försök till bedrägeri och nio fullbordade telefonbedrägerier under december månad. I de fullbordade fallen handlar det främst om stora belopp, där bedragaren tömt målsägandens konton.

Polisanmälningarna kom främst in i Kungsbacka, Onsala och Halmstad, samtidigt som Falkenberg och Varberg varit i stort sett skonade. Än så länge har Hyltebruk utsatts för flera försök till bedrägeri och något enstaka fullbordat brott under januari. Enligt Göte Green kan orter som hittills varit fredade komma att drabbas i framtiden.

Relaterade artiklar