Polisen misstänker brott i nyöppnade dödsutredningar

Foto: Mostphotos/Ari Seppänen, Folmer

Fall i Halland som avskrivits som självmord utreds nu som vållande till annans död.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Efter stark kritik från anhöriga till dödsoffer och media beslutade polisen i region Väst i våras att genomföra en granskning av samtliga dödsfallsutredningar i Halland tre år tillbaka i tiden, vilket var 500 stycken. Utredningsenheten i regionen har hittat briser som gör det svårt att avgöra om det är ett naturligt dödsfall, självmord eller om brott har begåtts.

I fem ärenden bedömde utredningsgruppen att ytterligare utredningsåtgärder borde göras för att kunna göra en slutgiltig bedömning av ärendet. Nu visar det sig att polisen misstänker brott i ett par av de fallen.

– Samtliga fem fall som truppen har tittat närmare på handlar om självmord. I två fall har man öppna upp ärendena och inlett förundersökning om vållande till annans död, säger Lars-Ivar Petersson, polisens kanslichef för Halland.

Det är sekretess medan förundersökningen pågår, men Lars-Ivar Peterson kan meddela att det har inletts en förundersökning av två ärenden från 2015 som gäller vållande till annans död. Polisen har även sett närmare på två fall från 2016, som gäller dödsfallsutredningar utan misstanke om brott. I ett av de ärendena har man vidtagit åtgärderna utan att göra en förundersökning, och det är avslutat. Ett fall från 2017 som tidigare har haft brottsrubricering gällande mord är återupptagen.

– Det här är känsligt, alla ärenden med självmord river upp känslor och vi har valt att inte gå in på detaljer. Vi har kontaktat de anhöriga. Det är förundersökningssekretess eftersom det är otroligt känsliga utredningar, säger Lars-Ivar Petersson.

Hur har reaktionerna varit från de anhöriga?

– Det vet jag faktiskt inte. Det kan säkert väcka känslor igen när man tittar på ett gammalt ärende. De har ju mist en anhörig, säger Lars-Ivar Petersson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar