Laddar

Paradisläckan – Flera Halmstadbor inblandade

Så många Halmstadbor är inblandade i läckan.

delningar

Den så kallade Paradisläckan fortsätter att rullas upp. Sammanlagt finns det 1035 svenskar med bland de personer som placerat kapital i så kallade skatteparadis för att komma undan att betala skatt i Sverige, det visar en kartläggning som SVT genomfört.

SVTs granskning visar att av de svenskar som ingår i läckan och är folkbokförda i landet finns det 16 personer som bor i Halmstad. Majoriteten av dessa, elva personer, har bolagsengagemang på Malta. Resterande fem personer förekommer på annat sätt i läckan.

En person kan förekomma i läckan av flera skäl. Därmed är det inte nödvändigtvis så att man har gjort något olagligt bara för att man finns med.

Detta är Paradisläckan

• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Källa: SVT

Relaterade artiklar