Pantburkar får "Frasses" pengar att rulla in

Hartvig "Frasse" Fransson tjänar pengar på andras kasserade burkar och flaskor. - Foto: Wilhelm Nilsson

Halmstadbon livnär sig på andras Coca Cola-burkar och Ramlösaflaskor.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Hartvig "Frasse" Fransson har alltid haft ett kärt öga till petburkar- och flaskor. Så länge han kan minnas har han samlat ihop dessa vid vägdiken, gräsplaner eller var man nu kan tänka sig ute i samhället.

– Det är pengar, svarar han på frågan varifrån intresset för burkar och flaskor kommer ifrån.

Det är alltså panten i fråga som "Frasse" syftar på när vi pratar om pengarna. Ända sedan 2004 har han livnärt sig på pengarna som EAN-koderna kan bringa när man gör något miljövänligt av burkarna eller flaskorna, det vill säga panta dem. Det var då som han startade Panteriet.

– Jag var på besök på Nettos lager och fick då syn på en pantmaskin, något större än de vi ser i butikerna. Idén slog mig snabbt att jag kunde göra affärer på andras petflaskor, säger Hartvig Fransson.

Panteriet livnär sig alltså på burkar och flaskor, som dess kunder i Sydsverige bett om att få pantat. Kunderna får själva sortera och packa det som ska till pant, som därefter hämtas upp av företagets Tommy. Burkarna och flaskorna pantas sedan i Panteriets lokaler i Halmstad, och kunden får sedan hundra procent av panten tillbaka.

– Det låter för bra för att vara sant! Men så är det, skrattar "Frasse".

Bolagets inkomster kommer i stället från Returpack. De senare kommer med lastbilar som hämtar upp de pantade enheterna, som i sin tur delar ut en hanteringsavgift.

Men hur stort är intresset för att få sina flaskor och burkar pantade?

– Jättestort! Intresset har ökat jättemycket de senaste tio åren, dels på grund av ett mer miljömedvetet samhälle, men också att kunderna sparar tid. Bara i Halmstad har vi över 3 000 kunder, förklarar pantmästaren.

Samtidigt som intresset för att få sina burkar och pantade både upphämtade och pantade, blir arbetsbelastningen allt högre på Panteriet. I timmen räknar bolaget med att panta cirka 5 000 enheter. Om dagen kan det alltså bli uppemot 40 000 enheter som pantas. Men det händer att annat än bara flaskor och burkar hamnar i pantmaskinen.

– Dessvärre har vi en hel del mat och annat skräp som kunderna slänger i kassarna. Vi försöker sortera ut allt innan vi påbörjar pantningen, men ibland slinker något med. Då måste vi stanna maskinen och rengöra den. Klart att det blir ett extraarbete och det får kunden betala. Vi har bra koll på vem som samlat in vad, främst för att kunna dela ut rätt belopp i efterhand, avslutar Hartvig Fransson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar