Oroande siffrorna: Fler äldre fast hos Kronofogden

Foto: LENNART MÅNSSON/Bildbyrån/Mostphotos.

Här är anledningen enligt myndigheten.

delningar

I slutet av 2018 hade drygt 40 00 pensionärer fastnat hos Kronofogden. Det samtidigt som en ny analys visar att en majoritet i gruppen 65 plus har varit registrerade hos myndigheten i mer än 20 år. En annan oroväckande utveckling enligt Kronofogden är att allt fler pensionärer över 80 år får sin första skuld hos Kronofogden. 

– Med den här analysen vill vi bidra med kunskap och stöd i arbetet mot överskuldsättning, säger Christina Gellerbrant Hagberg som är rikskronofogde i ett pressmeddelande. 

Enligt myndigheten har antalet pensionärer hos Kronofogden ökat stadigt mellan 2010 och 2017 för att under 2018 minska marginellt. Och det totala antalet skuldsatta har minskat till den lägsta nivån på 27 år. Enligt analysen kan inte ökningen bland äldre fram till 2017 förklaras av att pensionärerna blivit fler eller att de får det sämre när de går i pension. 

– Orsaken till att fler äldre är skuldsatta beror på att de ofta har haft skulder hos oss i många år. De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen. Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i pressmeddelandet. 

FAKTA

Fakta: 

Antalet skuldsatta personer över 65 år ökar, de flesta har haft skulder hos Kronofogden i många år.

Pensionärer har nästan dubbelt så stora skulder som de under 65 år. En stor del av skulden är räntor.

Löneutmätning eller skuldsanering är vanligt bland äldre med skulder. Dessa personer är en dold grupp som inte har uppmärksammats i andra mätningar baserade på disponibel inkomst bland äldre.

Allt fler pensionärer över 80 år har fått sin första skuld hos Kronofogden de senaste åren. Med stöd från omgivningen skulle många kunna undvika att skulder skickas till myndigheten.

Källa: Kronofogden. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar