Ökad potential för solenergi — Halland i topp

Foto: LianeM.

Alla länets villor hade kunnat producera 471 miljoner kWh per år.

delningar

Fjolårets sommar var en av de soligaste någonsin i Sverige. Det ökade landets potential för solenergi med 13 procent. Enligt en ny Sifo-undersökning från Vattenfall har det fått 23 procent av invånarna i Hallands län att överväga solceller.

Tack vare förra årets globalstrålning i Halland hade alla länets villor kunnat producera 471 miljoner kWh per år, om de haft solceller på taken. Det gör att Halland har Sveriges femte bästa förutsättningar för solenergi.

— Det är roligt att så många numera är positiva till solenergi, men det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för solenergi. Vi på Vattenfall jobbar hårt med att öka medvetenheten. Under stora delar av året har Sverige långa dagar som ger mycket sol. Dessutom ökar solcellernas verkningsgrad i vårt relativt svala klimat, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för privatkundsmarknaden på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Inom länet är det Kungsbacka som har bäst förutsättningar för solenergi. Halmstad har näst bäst potential i länet. Kommunen kan med solpaneler på alla hustak producera mer energi än vad alla villor i Hylte förbrukar på ett år. På tredje plats ligger Varberg och på fjärde plats Falkenberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar