Laddar

Nysatsning ska förbättra språket hos små barn

. - Foto: Mostphotos

"Jag skulle till och med säga att vi är en föregångare i Sverige."

delningar

Språkstart Halmstad, så heter en pilotstudie av Halmstads kommun som fokuserar på språket hos små barn, det vill säga 0–5 år. Studiens mål är att "skapa en god språklig start i livet med ett bra ordförråd när barnet startar sin skolgång" för målgruppen: barn i socioekonomiskt utsatta och flerspråkiga områden – där det visat sig finnas behov.

– Vi är flera verksamheter i kommunen som jobbar med detta, bland annat biblioteken och Kärnhuset. Tillsammans gör vi riktigt skillnad, menar Erica Eklöf som är språk-, läs- och skrivutvecklare vid Kärnhuset, i ett pressmeddelande.

Språkstartare kommer besöka familjernas hem och erbjuda ett paket med material som exempelvis handlar om att; rimma, sjunga och leka tillsammans. Sedan i somras är två språkstartare anställda på biblioteket i Halmstad och i vår kommer de att genomföra hembesök hos barn födda 2018.

– Halmstads kommun arbetar på ett unikt sätt med små barns språkutveckling. Jag skulle till och med säga att vi är en föregångare i Sverige, säger Ulrika Thorbjörnsson, bibliotekarie, i pressmeddelandet.

Relaterade artiklar