Laddar

Nya siffror visar: Fortsatt lugnt på bostadsmarknaden

Så har bostadspriserna förändrats de senaste månaderna.

delningar

Tempot på bostadsmarknaden har fortsatt i en lugnare takt under årets första tre månader. Priserna på bostadsrätter i riket har backat med -1 % medan prisutvecklingen på villapriserna stått still under föregående kvartal.

En stor del av länen visar dock prisuppgångar på både bostadsrätter och villor. Mest har bostadsrättspriserna ökat i Höganäs, med 33 procent, följt av Härnösand och Oskarshamn. För villor är det i Tierp som priserna stigit mest, med hela 18 procent.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Halmstad har priserna för en bostadsrätt sjunkit med – 0,6 % de senaste tre månaderna och – 3,8 % de senaste tolv. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt ligger nu på 1 844 000 kronor.

Villapriserna i Halmstad har ökat med + 0,5 % de senaste tre månaderna och minskat med – 0,3 % det senaste året. Medelpriset för en villa är nu 3 398 000 kronor.

– När vi tittar tillbaka på årets första kvartal kan vi se att det har kantats av små prisförändringar och ett stort utbud. Det är också tydligt att bostadsmarknaden på många håll har skakats om rejält den senaste tiden. Något som i min mening till stor del beror på en allt för kortsiktig och drastisk bostadspolitik. Sveriges politiker måste tänka mer innovativt och långsiktigt för att bygga en mer hållbar marknad. Kanske är det dags att minska flyttskatten, återinföra fastighetsskatten och dessutom införa nya kollektiva boendeformer, kommenterar Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar