Laddar

Ny rapport visar – ensamstående drabbas hårdast

En ny rapport från Hyresgästföreningen visar hur den ekonomiska situationen ser ut för hyresgäster i Helsingborg.

delningar

Rapporten visar att höga hyror i Helsingborg drabbar ensamstående hyresgäster värst. Den visar också att det ekonomiska avståndet mellan de som hyr sitt boende och de som äger har mer än fördubblats sedan 2004. De höga hyrorna drabbar främst de personer som inte har någon att dela kostnaderna för hyra och andra utgifter med. I Helsingborgs kommun är 58 procent av hushållen i hyreshus ensamstående.

Genomsnittsinkomsten för hyresgäster är dessutom lägre än för villa- och bostadsrättsägare. Störst skillnad går att se när det gäller barnfamiljer i Helsingborg – där är den ekonomiska levnadsnivån för villaboende barn 80 procent högre än för barnen som bor i hyreshus.

Rapporten visar även att det är dyrare att bo i hyresrätt än i en ägd bostad om man jämför bostäder i samma storlek. Denna skillnad fortsätter dessutom att öka.

– Hyresgäster betalar mer än andra för sitt boende och det är ingen naturlag att hyrorna ska höjas varje år. En ansvarsfull fastighetsägare vet det och tar ansvar för både sina hyresgäster och för hyresutvecklingen, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Relaterade artiklar