Nu förverkligas nya fordonsreglerna – så påverkas du

Foto: Pxhere.

Här är sakerna som ändras den 1 september.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 1 september 2018 måste alla nya bilar ha en förbrukning som har mätts enligt den nya, tuffare standarden som kallas WLTP.

Kort sagt är det en förändring i hur biltillverkare räknar ut sina utsläppsvärden och började införas gradvis hos tillverkarna i september 2017.

Bakgrunden är de skandaler under år 2015 och framåt som skakade bilbranschen där flera biljättar avslöjades ha systematiskt fuskat under åratal med deras dieselbilar.

Tidigare har man räknat ut hur mycket utsläpp ett fordon har genom laboratorietester. Nu går man samtidigt över till tester med "verklig" körning på alla bilar, så kallad RDE, Real Driving Emissions.

Den förra mätmetoden, NEDC-körcykeln, tillät exempelvis biltillverkarna att göra bilarna lättare, tejpa för karosskarvar, ha extra lättrullande däck som dessutom gjorts hårda i ugn och de har även använt extra lättflytande motoroljor, enligt Teknikens värld.

I praktiken innebär förändringen att alla fordon får högre utsläppsvärden på pappret än tidigare – och stämmer bättre överens med bilförares verkliga körning.

Men till och med 2020 kommer bilen i Sverige också att ha en angiven förbrukning enligt NEDC.

Det betyder att alla nya fordon som ligger nära gränsen för högre beskattning eller för bidrag, bonus eller malus, kan påverkas negativt eftersom utsläppsvärdet höjs något efter 1 september.

För dig som planerar att köpa en ny bil efter den 1 september kan det alltså vara viktigt att ha koll på WLTP.

Samtidigt har de nya reglerna skapat kaos i bilindustrin. Allt om Bilar rapporterade tidigare i somras om hur reglerna ställer mycket hårda omställningskrav på tillverkarna på en förhållandevis kort tid, vilket innebär att bilmodeller kan få långa väntetider.

– Flera tillverkare måste begränsa antalet varianter och plocka bort modeller som säljer få bilar, det blir för komplicerat att testa så många olika bilar, sa en anonym motoringenjör till Allt om Bilar i somras.

FAKTA

Fakta om WLTP:

– Från och med 1 september 2017 räknas förbrukning och utsläpp för alla nya bilmodeller och motorer som introduceras av en biltillverkare med siffrorna uppmätta enligt WLTP.

– Från och med 1 september 2018 räknas förbruknings- och utsläppsvärden för alla nya bilar, även av nuvarande modeller, med siffror enligt WLTP.

– WLTP är en förkortning för Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure .

Källa: Volkswagen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar