Nisvet från Halmstad tjänar cash på klicksen

Nästan en halvmiljon följare är hans inkomst.

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nisvet Suljic, 25, lever sin stora dröm. I tonåren levde han på hoppet om att en dag kunna försörja sig på sin stora passion, sociala medier. Nu kanske tio år senare har han hundratusentals följare på Facebook, den kanal som i dag är hans levebröd. Men vi tar det från början.

Det var i januari 2012 som Nisvet Suljic från Halmstad registrerade sig på Facebook. På en gång blev det framgångssaga som saknar motstycke. Han fick hela 700 vänner på kort tid, mycket tack vare att han medverkat i en modelltävling som sändes i TV3 bara en kort tid innan. Intresset kring Nisvet fick honom till att tänka till. Han skulle starta sidor på det sociala nätverket för att kunna öka antalet följare, och på längre sikt tjäna pengar på det.

I dag driver Nisvet 13 sidor och en handfull grupper på Facebook. Forumen använder han sig av att lägga upp bilder, länkar och annonser. Vi pratar om bilder som får folk att engagera sig och känna sig träffade.

– Det handlar om att knäcka koden för att få folk till att uppskatta inläggen, vilket jag har lyckats göra. Ta en bild som "Det är omöjligt att hitta X. Dela om du hittar X" som exempel. Det får folk till att känna sig sedda och vill utmana sig själva. Sedan delar dem för att få bekräftelse. Delningarna övergår i deras vänner flöden som i sin tur delar. Ringarna på vattnet blir helt enkelt stora, säger Nisvet Suljic.

Bilderna är i det stora hela en stor nyckel till Nisvets alla följare. Han menar att "folk vill ha mer och mer" och därav gillar sidorna för att inte gå miste något. De närmre 500 000 följarna har nu gett eko till företag och andra intressenter som både köper platser för inlägg och annonser på någon av 25-åringens 13 sidor. Det stora intresset från följare och annonsörer gör därför sidorna också mycket värdefulla. Så värdefulla att han nu sålt några av sidorna.

– Sedan jag började har jag sålt fem sidor. Slutpriset grundar sig på antalet följare sidan har, förklarar han.

Nisvet använder dagligen sina kreativa sida för att roa de svenska Facebookanvändarna.

Vid sidan av Facebook driver han sajten Scrollat.se. Den fungerar i stort sett som hans Facebooksidor gör, genom att sprida nyheter och roliga bilder. Tillsammans kopplar han ihop sajten med sina Facebooksidor, på så vis att han länkar bilder från sajten till sidorna, och tvärtom. Det gör han för att få större spridning samtidigt som det blir ytterligare en kanal till att dra in mer pengar till plånboken.

Frågan är dock hur mycket trygghet han känner över sin ekonomi. För även om Nisvet säljer sidor för sexsiffrigt belopp och får in annonspengar varje månad, så kan det alltid finnas ett hinder på vägen. Nisvet lutar sig dock lugnt tillbaka när jag ställer frågan om hur trygg han känner sig med sina inkomster. Han förstår min fråga, men inkomsten är upp till honom. Gör han inte jobbet, då blir det inga pengar. Att jobba under press är något som Nisvet föredrar, vilket också gör att han gör jobbet varje månad.

Tidigare fick 25-åringen även en inkomst som bloggare. Det har han nu lagt åt sidan eftersom det tog så pass mycket tid samtidigt som det inte gav honom någonting, påstår han. Kanske är det bäst så. För i dag arbetar Nisvet dygnet runt. På frågan om hur många timmar det blir per dag, svarar han: "Det är omöjligt att svara på". Därför har han med sig datorn överallt, just för att kunna hålla sina sidor uppdaterade varje timme. Men det finns en gräns.

– Efter elva håller jag inte på, även om jag skulle vilja hålla på än mer, berättar han.

Hur länge Nisvet Suljic kommer att kunna tjäna pengar på sin hobby är svårt att sia. Allt hänger på Facebooks utveckling och hans eget driv. Om han själv får spekulera kommer Facebook fortfarande kommer vara ledande på cyperspacen även om nätverket kommer att tappa användare. Hur långt han själv kan nå är upp till honom själv, menar Nisvet.

– Ingenting är omöjligt så länge jag själv har mitt eget driv, avslutar han.

Fotnot: Av olika skäl har Nisvet bett oss om att inte publicera namn på de Facebooksidor han äger.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar