Laddar

Näringslivschefen om företagsklimatet: ”Man börjar ta det på allvar”

Så ska företagsklimatet förbättras.

delningar

Årets Företagsklimatsundersökning visade på mindre smickrande siffror för Halmstad. För första gången på fyra år trillade man ur topp 100 och fick se sig landa på plats 103. Karolina Davidsson, vd för Halmstads Näringslivs AB, menar dock att det inte finns någon anledning till panik trots det dystra resultatet.

– Det viktigaste är att se det här över tid och även se vad det kan innebära framåt. Halmstad har potential att göra mycket bättre placeringar och har satt upp tydliga mål politiskt för att lyckas med detta.

–Bland annat har det fokuserats på att ordna en bättre attityd från tjänstemän, vilket var en av punkterna där företagarna ville se en förbättring. Där har man satt in en obligatorisk utbildning som alla nya handläggare måste genomgå, vilket innefattar hur man beter sig i relation till näringslivet.

Högsta kommunledningen börjar förstå betydelsen av ett gott företagsklimat, menar Davidsson. Kommunen har exempelvis som mål att nå 150 000 invånare, och för att lyckas med det krävs det arbetstillfällen, vilket innebär att man måste ta reda vad det är som stärker företagsklimatet.

– Man börjar ta det på allvar och vill bli bättre.

Vilka åtgärder är det som tas, rent konkret? – Vi tittar förstås på Svenskt Näringslivs rekommendationer. Vi måste bjuda in till dialog och sätta målen tillsammans. Det är lätt att det blir lite ”vi och dom”, men vi måste göra det tillsammans. En konkret grej som gjorts är till exempel vi har tillsatt en tillståndslots, där man kan boka in ett möte med teamet och få svar på sina frågor.

– Innan den fanns fick företagaren springa runt själv bland de olika förvaltningarna och ta reda på vad som krävs. Så nu tar ett ärende som brukade ta en månad eller två, bara en kvart. Vi märker att det är uppskattat eftersom det är en av de punkter som vi ökat i mätningarna. Sen blir det också en plats för utveckling och samarbete inom förvaltningarna.

Relaterade artiklar