Mors dag: Så många mammor finns att fira i Halmstad

Lägst andel mammor i Halland.

delningar

Det finns ungefär 2,9 miljoner mammor i Sverige att fira på mors dag. På kommunnivå varierar andelen vuxna kvinnor som är mammor från 81 procent i Lomma till 55 procent i Solna, enligt siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram till Nyhetsbyrån Siren. I Halmstad finns 40 964 kvinnor över 18 år. 29 152 stycken är mammor - en andel på 71,2 procent.

– Studentkommuner och stora inflyttningskommuner som storstäderna pressar ner andelen mammor, för att de har en ganska hög andel kvinnor mellan 20 och 30 år. I den åldern är det fortfarande relativt få kvinnor som har fått sitt första barn, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet ligger på 71 procent mammor i mars 2019. Andelen mammor har beräknats som antal kvinnor, 18 år eller äldre, som är mor till ett eller flera barn, dividerat med det totala antalet kvinnor, 18 år eller äldre. I statistiken ingår både biologiska mödrar och adoptivmödrar. Kvinnor som har adopterat bort alla sina barn ingår inte. Inte heller kvinnor där alla barn är avlidna eller bosatta utomlands.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar