Laddar

Mästerkocks-Emma hyllar metoden: ”Oändligt många möjligheter”

Den här veckan har Emma Håkansson ett tips som skapar extra härlig textur i matlagningen.

delningar

Panering är en metod i köket för att skapa en krispig textur i maträtter. Det finns oändligt många möjligheter när det kommer till panering. Det handlar allt från vilken råvara man panerar, vilken panering man använder, till hur man tillagar den panerade råvaran.

I de svenska köken upplevs ströbrödet vara den mest kända paneringsingrediensen. Testa panko, ett asiatisk ströbröd som är betydligt mer fluffigare och krispigare än det vanliga ströbrödet. Panko suger även åt sig mer smak under tillagningen.

Veckans recept: Parmesanpanerad kyckling med ärt- och potatismos samt ett syrligt örtsmör 

Hemlagad, smörstekt kyckling med en krispig yta och ett grönt mos med inslag av vitlök. Serveras med ett superenkelt och gott örtsmör som tillför en angenäm syra i rätten.

Du behöver (4 port):

8 st skivor tunnskivad kycklingfilé 1,5 dl riven parmesanost 1,5 dl panko 0,5 dl mjöl 1,5 tsk salt 1 tsk svartpeppar 1 ägg Smör till stekning

Ärt- och potatismos: 800 g mjölig potatis 3 dl frysta gröna ärtor 1 st vitlöksklyfta 50 g smör 3 msk grädde Salt Peppar

Syrligt örtsmör: 200 g rumstempererat smör 1 msk lökpulver 2 krm salt Citronzest från en citron Citronsaft från en halv citron 1 st kruka gräslök

Gör så här: Koka upp saltat vatten. Skala och koka potatis mjuk. Tag kastrullen från plattan och häll i ärtorna, låt dra i ca 2 min innan du häller av vattnet.

Låt ånga av, det ska inte finnas någon vätska kvar. Mosa potatis och ärtor med potatisstöt eller försiktigt med mixer. Ha i smör, grädde, riven vitlök, salt och peppar.

 

Parmesanpanerad kyckling: Blanda riven parmesan, panko, mjöl, salt och peppar i bunke. Vispa upp ägget med gaffel i skål. Doppa kycklingen i ägget, och sedan i parmesanpaneringen. Hetta upp smör i stekpannan på medelvärme. Stek kycklingen ca 2-3 min på varje sida.

Syrligt smör: Finhacka gräslök och blanda med smör, citronzest, citronsaft, lökpulver och salt. Lägg en klick örtsmör på den nystekta parmesanpanerade kycklingen.

Smaklig spis och lycka till! 

För fler recept och idéer,  följ emmasmatlagning på instagram eller kika in Emmas blogg.

 

Relaterade artiklar