Laddar

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Ser det här för bra ut för att vara sant? Det är det inte. Emma Håkansson levererar ett magnifikt recept med pasta och köttbullar.

delningar

Köttbullar är en återkommande favorit som serveras året om. Favoriten kan smaksättas på ofantligt många olika sätt, men hemligheten bakom den traditionella köttbullen är enligt Emma den smörstekta löken, brödet och grädden.

Pasta pappardelle med köttbullar på nötfärs, grönpeppar-och timjansås toppat med tranbär – Gräddig pastasås med tydlig smak av peppar, timjan och konjak som blandas med nykokt pasta och mumsiga köttbullar på viltfond. Duka fram rätten i en färgrik kompott din kastrull, säger Emma Håkansson.

Du behöver (4 portioner) 400-500 g pasta pappardelle

Köttbullar 600 g nötfärs 3 skivor skogaholmslimpa 0,5 dl grädde 1 st ägg 3 msk viltfond 1,5 tsk salt 1 st gul lök Finhackad färsk timjan Smör till stekning

Grönpeppar- och timjansås 2 msk hela grönpepparkorn 2 msk torkad timjan 3 msk konjak 3 msk viltfond 4 dl grädde 2 dl creme fraîche 3 msk lingonsylt 1 dl frysta tranbär

Gör så här Köttbullar Skär bort kanterna ifrån brödet. Lägg skivorna i en bunke tillsammans med grädde och fond – låt svälla i ca 10 minuter. Finhacka löken och smörstek hälften i några minuter tills den mjuknar.

Ha i den råa löken, smörstekta löken, färsen, ägget, saltet och finhackad färsk timjan i brödblandningen och vänd runt med hjälp av händerna. Forma till fina köttbullar. Smörstek några i taget på medelvärme, ca 6-7 min.

 

Sås Mortla eller stöt grönpepparkornen så att de krossas. Torrosta tillsammans med torkad timjan i panna/kastrull. Häll på matfettet som blev över i köttbullepannan, konjak, fond och låt puttra i någon minut. Ha i grädde och creme fraîche, låt småputtra på låg värme i några minuter – såsen ska tjockna något. Tillsätt lingonsylt och frysta tranbär och rör försiktigt runt. Lägg de färdigstekta köttbullarna i såsen.

Koka upp saltat vatten till pastan och koka enligt anvisningar på förpackningen. Blanda samman den nykokta pastan med såsen och köttbullarna, smaka av med salt och toppa med färsk timjan.

Lycka till och smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se