Martina drömmer om en karriär inom e-sporten

"Det hade varit underbart att kunna ha det som en karriär."

delningar

Elektronisk sport, förkortat e-sport, är ett samlingsnamn för spel som utövas i tävlingsform på datorer eller spelkonsoler. Och intresset för e-sport blir allt större och många har drömmen om att göra karriär inom e-sporten. I Halmstad finns en av LBS fem e-sportutbildningar i landet.

– Eleverna som studerar e-sport hos oss är otroligt drivna med en ambition att utvecklas ännu mer. Hos oss får de grunderna för att komma riktigt långt inom en bransch som växer lavinartat, berättar skolans rektor Linda Ekstrand, i ett pressmeddelande.

Martina "Kunzite" Vikman, läser andra året på LBS i Halmstad och är en av sex andraårselever som blev antagna efter en uttagning.

– Det var jättemånga som ansökte så de gjorde uttagningar där folk fick sitta ner och spela, berättar hon.

Martina spelar spelet Overwatch, ett lagspel som spelas sex mot sex. I spelet har man olika roller som exempelvis "tank", "damage dealer" och "healer".

Vilken roll spelar du?

– Tank, man behöver inte sikta så bra då, säger Martina och skrattar. Men det är också något jag fått i uppgift att öva på.

Hon var även på plats på världens största LAN: Dreamhack, och tävlade med ett lag.

– Det gick inte så bra, de lyssnade inte på mig, säger Martina skämtsamt.

Overwatch

Trots detta har hon lärt sig mycket på utbildningen och tycker att den är givande.

– På e-sportutbildningen förbättrar man givetvis sitt spelande men det är också fysisk träning för att kunna prestera bättre när man spelar, berättar Martina och utvecklar:

– Vi får träningsschema som vi ska följa, så håller vår coach koll på det via en app – så att vi faktiskt gör det.

De har även en tränare som kommer en gång var tredje vecka och ger eleverna uppgifter, till exempel att analysera en viss professionell spelare eller en viss match.

– Sen har vi också träningar efter skolan där vi pratar med en coach. Där tränar vi också med alla andra LBS-skolor. För här blir kanske lite ensamt då vi bara är två stycken som spelar Overwatch, berättar Martina.

Vad är viktigt att tänka på för att bli framgångsrik inom e-sport tror du?

– Lagbiten är en stor del, att ha en god ton. Det funkar inte om man skyller på någon spelare eller inte vill samarbeta med någon – då kommer man ingen vart.

På utbildningen får de bland annat studera "code of conduct", det vill säga hur man ska uppföra sig. Vilket de även ska ha prov på inom snart framtid. Och Martina hoppas kunna göra karriär som e-sportproffs i framtiden.

– E-sporten är en stor del av mitt liv. Så det hade varit underbart att kunna ha det som en karriär. Men det hade också varit kul att arbeta inom branschen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar