Mäklare: Så ser framtiden ut på bostadsmarknaden

Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: Fastighetsmäklarförbundet.

"Jämför vi med samma period förra hösten är det stor skillnad", enligt Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

delningar

Under den senaste månaden är det fortsatt fler fastighetsmäklare, 37 procent, som bedömer att priserna på bostäder kommer att gå upp, snarare än att de kommer att gå ner.

Andelen som bedömer prisnedgång är samma som tidigare period, 18 procent. Andelen som bedömer stillastående priser är fortsatt i majoritet men har ökat något från förra mätningen, från 43 procent till 45 procent.

- Jämför vi med samma period förra hösten är det stor skillnad på hur mäklarna bedömer prisutvecklingen kommande tre månader. Förra hösten hade vi en marknad som var i rejäl gungning prismässigt. Då var det fler mäklare i Mäklarpanelen som bedömde prisnedgång än prisuppgång och prisnedgång blev det också vilket visar att mäklarna kan sin marknad och sina kunder. Nu är mäklarna fortsatt positiva avseende prisutvecklingen och har så varit en tid. Försäljningsprocesserna tar längre tid och antalet spekulanter är i vissa fall färre än vanligt men oaktat detta tror mäklarna på en positiv prisutveckling framåt, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.  

Enligt Carolina Stegman skiljer sig dock läget i olika delar av landet.

- På vissa håll är det många spekulanter på visningarna och försäljningen kan gå fort, medan det på andra platser är betydligt lugnare. Marknaden har förändrats en del under senaste året och med den även försäljningsprocessen. Därför bör man lyssna på sin mäklare för bästa råd om hur det ser ut just nu i aktuellt område, avslutar hon. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar