LISTA: Varning för dyrköpta fällor – när du köper begagnat

Foto: Frugan/Mostphotos.

Fällorna med begagnade bilar är många och misstagen kan kosta dig tiotusentals kronor.

delningar

Att göra ett bra köp av en begagnad bil blir allt svårare. I takt med att fällorna blir allt fler kan misstagen kosta dig tiotusentals kronor. Det är inte bara bilens skick och kondition som behöver kontrolleras utan det finns även en del juridiska saker som kan behöva redas ut, rapporterar Allt om bilar.

LISTA: Här är de dyraste fällorna du som köpare bör se upp för:

1. Skador och service

De dyraste problemen du kan få med på köpet är rost och motorproblem. För att upptäcka illa lagade rostskador kan man till exempel peta på ställen som hjulhus och balkar undertill. Ett annat tips är att testa med en magnet för att se om rostskadorna bara lagats med färg och spackel. Viktigt också att se om kamremsbytet är gjort.

2. Mätarfusk och import

Sidoimport och skruvade mätare kan i slutändan innebära en katastrof. Via en tjänst från Carfax kan man få information om bilens ursprung och se om bilen blivit utdömd i något annat land. Den här typen av bilar bör du avstå ifrån även om säljaren verkar ha ärliga avsikter.

3. Krångel med tekniken

På dagens moderna bilar är det inte alltid så enkelt att upptäcka om exempelvis en AC eller fyrhjulsdrift inte fungerar som den ska. Därför är det viktigt att bilens utrustning testas ordentligt. Köper du en modern bil är det också viktigt att kontrollera att bilens säkerhetssystem har de sensorer och kameror som behövs. Ett gott råd är att be om en specifikation på bilens extrautrustning och försök att kontrollera om all utrustning finns kvar och fungerar.

4. Kolla upp bilens ägare

Det är enbart bilens verkliga ägare som kan sälja den till dig. Den uppgiften går att få ut via Transportstyrelsen. Det är också viktigt att kontrollera så att det inte finns lån och skulder på bilen. Kronofogden kan ta bilen i beslag om den är belagd med skulder och avgifter som p-avgifter och fordonsskatt.

5. Köpekontrakt

Rådet är att inte bara nöja sig med ett handslag eller ett handskrivet kvitto. Konsumentverket har en avtalsmall som är bra att använda för ett ordentligt köpekontrakt. Ett urval av uppgifter som är bra att ha med: - Personuppgifter om säljare och köpare. - Årsmodell på bilen och hur många mil den gått - Antal nycklar som finns till bilen och antal som överlämnats. - Leveransdatum

6. Befintligt skick

När det gäller begreppet befintligt skick är det så att Konsumentköplagen och har inte säljaren uppmanat dig att undersöka bilen så går det bra att göra det själv när du kommit hem med bilen. Viktigt är dock att det görs direkt och att du inte väntar med höra av dig till säljaren om något är fel. Om köpare och säljare kommit överens om att bilen köpts i ett speciellt skick så är det svårt att ta sig runt det.

7. Överföring av pengar och ägarbyten

Även om Swish är både enkelt och smidigt att använda sig av, men är du det minsta osäker så bör du göra upp affären på ett bankkontor. Varje sig du är köpare eller säljare ska du inte låta dig luras att det är bråttom att genomföra affären. Själva ägarbytet kan sammanfattas i tre steg:

1) Ägarbytet anmäls på Transportstyrelsen hemsida.

2) Anmäl ägarbytet i appen "Mina fordon". Men kontrollera först att du uppfyller villkoren för ägarbyte på hemsidan.

3) Skicka bilens registreringsbevis med ägarbyteslappen till Transportstyrelsen via vanlig post.

8. Betydelsen av försäkring

Alla fordon måste ha en trafikförsäkring. Därför bör du teckna den samma dag som du registrerats som ägare till fordonet. Annars riskerar du bli bötfälld. Det finns en allmän missuppfattning om att man under ett begränsat antal dagar kan köra på den gamla ägarens försäkring - vilket inte stämmer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar