LISTA: Helt sjuka saker vi stoppar i oss – från påskäggen

Här är sex fakta du inte vill veta om ditt smågodis. Det här stoppar vi i oss extra mycket av under påsken.

delningar

På 1980-talet introducerades självplock i butikerna och sedan dess har inte bara utbudet av godis utan också ätandet ökat markant. Under påsken 2018 beräknas svenskarna handla livsmedel för 7,4 miljarder kronor, enligt siffror från Svensk Handel. Cirka 280 miljoner kronor av detta beräknas gå till påskgodiset.

– Jag har egentligen ingen bra förklaring till varför vi äter, och är villiga att betala för, godis, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare och nutritionist hos Livsmedelsverket till Dina pengar.

När det gäller andra livsmedel blir svenskarna allt mer hälsomedvetna. Men när det kommer till det godis vi stoppar i oss är vi mycket mer accepterande. Under påsken, och resten av året, kommer många av oss äta bland annat gelatin från svin, torkade löss, krossade insekter och jästa mögelsvampar.

– Plockgodis är helt onyttigt. Det bidrar bara med tomma kalorier, inga näringsämnen, bara energi. I gelégodis är det socker, konsistensgivare, smakgivare och färgämne. Däremot så är ingredienserna, oavsett vad man tycker om dem, testade och godkända som livsmedelsingredienser, säger Irene Mattisson till Dina pengar.

Här är några exempel på populärt smågodis och vad de innehåller. Listan kommer från Råd & Rön.

1. Skumsvampar innehåller socker och glukosfruktsirap. Det innehåller också gelatin från svin, färgämne och ytbehandlingsmedlet karnaubavax som tas fram under extrema arbetsförhållanden i Brasilien.

2. Sura Bubblizz – ett av de populäraste godisarna i påskäggen – innehåller bland annat glukossirap, socker, vatten och gelatin från svin. Men den mest intressanta ingrediensen är att citronsyran som används för Syrligheten framställs från att melass eller glukos jäses tillsammans med mögelsvampar.

3. Ferraribilar, och nästan allt godis som är rött, rosa eller lila, innehåller bland annat färgämnet E120, karminsyra. Den är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköld-lusen. Ämnet kan orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader.

4. Bumlingar blåbär. De syrliga bumlingarna innehåller även de E120, men också ämnet E131 (patentblått) som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland. Ämnet har i nuläget inte några kända hälsoeffekter. Färgen framställs också från E153 (vegetabiliskt kol) och E162 (rödbetsrött).

5. Den mjölkchoklad som finns i plockgodiset innehåller sällan mycket choklad utan mest socker och fett. Enligt Råd & Rön är det oftast inte bra kvalitet på de fetter som används utan rör sig om mättat fett och palmolja. Palmolja ses som en miljöbov då framställningen leder till skövling av regnskogarna.

6. Naturgodis ses som nyttigare än vanligt godis. Men det yoghurtöverdrag som finns på många av nötterna och frukterna är faktiskt vit choklad smaksatt med yoghurtarom.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar