Laddar

Lista: Bästa tipsen för en lyckad båtsommar

delningar

Förbered dig inför sommarens båtäventyr.

Snart är semesterperioden och båtsäsongen igång på riktigt. Båtarna kommer att trängas i våra svenska farvatten och hamnarna kommer att vara fulla med turister och besökare. Olycksrisken är stor och därför går Svedea nu ut med tips och råd.

– Jag vill gärna trycka lite extra på att hjälpa till och visa hänsyn. Efter mer än 30 år med både segelbåt och motorbåt har jag sett många olyckor och tråkiga händelser som hade kunnat undvikas om vi bara hade hjälpts åt lite mer. Inte minst om man ser någon som inte har samma sjövana som man själv, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkringar på Svedea i ett pressmeddelande.

Här är Svedeas 8 bästa tips och råd för att båtsommaren ska gå så smidigt som möjligt.

1. Ta reda på sjövädret. På SMHI kan du få aktuella uppgifter och prognoser, även om vattenståndet.

2. Kolla säkerhetsutrustningen. Det här bör finnas med: brandsläckare, livboj, nödraket, förbandslåda och flytvästar till alla ombord. Tänk på att en del utrustning ska besiktigas med vissa intervaller, brandsläckare till exempel.

3. Ta med bergkilar och hammare. Då kan du förtöja i naturhamn även om det inte finns några träd att lägga tampen runt.

4. Planera tilläggningen. Häng ut fendrar och se till att förtöjningstamparna är i ordning och lättillgängliga innan du lägger till. Läs av vinden och försök att dra nytta av den när du lägger till.

5. Hjälp till i gästhamnen. Om en båt är på väg in bredvid dig, ta emot och visa att du är beredd att bistå - en hjälpande hand är alltid trevligt.

6. Investera i ett ekolod. Då kan du redan vid normalt vattenstånd få koll på var du inte bör åka när det är lågvatten.

7. Använd gärna GPS och plotter för navigation. Men kom ihåg att plotterns kartor bygger på samma gamla sjömätningar som sjökorten. Stäm av den med det du ser omkring dig.

8. Visa hänsyn och omtanke. Genom att bry sig om sina båtkollegor till sjöss blir det både trevligare och säkrare färder.

Relaterade artiklar