Laddar

Larmet: Stora livsmedelsbrister i Halland

Brukar du ha köttfärs på pizzan? Då vill du kanske inte läsa detta.

delningar

Myndigheterna i Halland och Västra Götaland har genomfört en omfattande kontroll av butiksmalen nöt- och blandfärs, samt oxfilé på pizzerior – och det gav ett oroväckande resultat.

– En tredjedel av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur. Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna, säger länsveterinär Emma Andersson.

Dessutom visar proverna att en tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller mer kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna. För oxfilé på pizzerior var det endast ett prov som avvek gällande djurslag, men det framgår inte vilket djurslag det handlar om.

Att man blandar in andra köttslag i nöt kan innebära en fara för konsumenten.

– Har man dåliga rutiner för rengörning, har man kanske också dåliga rutiner innan man maler. Då finns det risk för bakterietillväxt, säger Emma Andersson till Sydsvenskan.

Relaterade artiklar