LARMET: Otäck skadedjursinvasion i Sverige – fortsätter öka

Kackerlackor i olika stadier. Foto: Trygg-Hansa.

Kan sprida smittor som salmonella och gulsot – detta behöver du veta.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Antalet skadedjurssaneringar i Sverige har ökat explosionsartat det senaste decenniet, enligt ny statistik från Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor.

Antalet vägglussaneringar har mer än tiodubblats sedan 2010, från 2 209 stycken 2010 till 23 986 stycken 2018, och antalet saneringar av kackerlackor har nästan fyrdubblats.

Det vanligaste är att man får med sig skadedjuren hem från en resa eller när man köper begagnade möbler och kläder, enligt Trygg-Hansa.

Antalet saneringar ökar i takt med resandet och i år pekar statistiken mot ännu ett rekordår.

– Första gången man blir biten av en vägglus kan det ta 1-2 veckor innan man får en reaktion och för vissa uteblir reaktionen helt. Dessutom är vägglusen seglivad och kan vid rätt förhållanden överleva utan mat i upp till 18 månader. Det är därför viktigt att vidta säkerhetsåtgärder inför, under och efter resan även om man inte misstänker att man drabbats – annars är risken stor att man upptäcker attacken först när det är för sent, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Enkla knep för att minska risken att få med sig vägglöss hem från resan är att förvara kläderna i tätslutande plastpåsar och inte packa upp kläderna under resan, att noga undersöka hotellrummet direkt vid ankomst och att inte ställa väskan nära sängen samt att tvätta samtliga kläder direkt vid hemkomst och dammsuga väskan.

Även kackerlackor är ett ökande problem i Sverige, sedan 2010 har antalet saneringar genom Nomor ökat från 3 079 stycken till 11 119 saneringar år 2018.

Kackerlackorna ökar i alla typer av bostäder, men flerfamiljsboenden, gruppboenden och studentboenden är mer drabbade än exempelvis villor.

Det blir också allt vanligare att hela bostadshus, inte bara enskilda lägenheter, måste saneras.

– Skadedjur som vägglöss och kackerlackor förökar sig lätt och kan snabbt sprida sig mellan lägenheter. Förutom att många upplever dem som obehagliga kan även kackerlackor sprida virus som ger upphov till sjukdomar som salmonella och gulsot, därför är det oerhört viktigt att begränsa problemet genom att sanera så fort som möjligt, säger Håkan Franzén.

Kackerlackor kan vara svåra att upptäcka eftersom de är ljusskygga och mest aktiva på natten, vilket innebär att många har kackerlackor hemma utan att veta om det.

- Ofta upptäcks de genom en unken lukt och att man hittar spillning eller döda kackerlackor. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de också finns under spisen, så börja med att kolla där om du är orolig för att du kan ha fått ovälkommet besök, säger Håkan Franzén.

Expertens tips: Så undviker och upptäcker du kackerlackor 

✓ Kackerlackor gillar varma, mörka skrymslen. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de också finns under spisen, så börja med att kolla där.

✓ Kackerlackor kan vara svåra att upptäcka eftersom de är ljusskygga och mest aktiva på natten. Ofta upptäcks de genom en unken lukt eller att man hittar döda kackerlackor eller spillning. 

✓ Om du brukar köpa med dig mat hem när du är utomlands, var extra uppmärksam så att du inte får med dig kackerlackor hem med maten.

✓ Ställ inte resväskan på hotellrumsgolvet när du utomlands, förvara gärna kläderna i plastpåsar.

✓ Förvara alltid livsmedel i slutna behållare.

✓ Låt inte sopor stå länge, de drar till sig kackerlackor.

✓ Undvik att husdjurens mat står framme för länge.

✓ Håll extra koll på fuktutsatta eller fuktskadade områden i hemmet, där trivs kackerlackorna.

✓ Kackerlackor som finns i bröd eller torra livsmedel kan man döda med hjälp av kyla eller värme. Lägg in det i frysen under några dygn eller i ugnen några timmar på ca 70°C.

Källa: Trygg-Hansa

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar