Läkare varnar för veganmat: "Kan leda till utvecklingsstörning"

Genrefoton: Mostphotos.

Chefsläkaren Allan M-Lund vid Rigshospitalet går ut med en varning efter att barn årligen läggs in vid sjukhuset som farit illa.

30 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I Danmark pågår just nu en het debatt. Samtidigt som det har blivit allt mer vanligt att familjer endast ger sina barn vegansk mat, finns det motstånd mot att slopa alla animaliska produkter när det gäller små barns kost.

Nu går en chefsläkare på Danmarks största sjukhus, Rigshospitalet, ut med en varning till alla småbarnsföräldrar.

– Det kan handla om att man utvecklar olika hjärnsymptom. Med slapphet i muskulaturen, dålig kontakt och kanske epilepsi och på sikt utvecklingsstörning, säger Allan M-Lund, chefsläkare på Rigshospitalet till TV4.

Enligt tv-kanalen tar sjukhuset årligen hand om barn som har farit illa av vegansk kost, vilket är bakgrunden till att Allan M-Lund nu avråder från en vegansk kost till småbarn utan att konsultera med experter, i form av dietister först.

Enligt honom finns det risker med att helt ta bort kött, ägg och mejeriprodukter från småbarns föda, då det kan leda till näringsbrist och utvecklingsrubbningar.

Danska vegetariska förbundet har svarat på chefsläkarens uttalande och menar att läkarna inte är experter på kost.

– De europeiska barnläkarna är inte experter på vegankost. De är experter på barn, säger Rune-Christoffer Bech Dragsdahl på Danska vegetariska förbundet till TV4.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar