Laddar

Kvinna blev våldtagen på toalett – två unga män döms

Enligt tingsrätten har kvinnan inte kunnat lämna något medgivande. Båda männen döms till fängelse.

delningar

Det var i slutet på januari som kvinnan blev våldtagen av två unga män på en toalett som tillhör ett hotell. En av de nu dömda männen var bekant med kvinnan sedan tidigare.

Under rättegången har kvinnan förklarat att hon inte kunde ta sig undan eller ens skrika när hon blev utsatt för våldtäkten eftersom hon var påverkad av såväl alkohol som kokain. Hon var ”borta i huvudet” och hennes kropp var tung.

Gärningsmännen – två 18-åriga män – har hävdat att kvinnan ”var med på det hela” och att hon var berusad, men inte full. Tingsrätten slår fast att deras bedömning av kvinnans berusningsgrad framstår som en ”efterhandskonstruktion” och att deras beskrivningar av övergreppet inte överensstämmer med det videomaterial som en av männen spelade in.

Åklagaren har yrkat på att de två männen ska dömas för grov våldtäkt eftersom mer än en person förgrep sig på kvinnan och eftersom kvinnan blev utsatt för allvarligt våld.

Tingsrätten går på åklagarens linje, och skriver i sin dom att kvinnan befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation” på grund av sin berusning. Hon har haft ”begränsade möjligheter” att undgå övergreppet och har inte varit medveten om vad hon har gjort. Enligt domstolen har hon inte kunnat lämna ett medgivande till de två 18-åringarna.

Dels därför, men även eftersom männen visat ”särskild hänsynslöshet”, döms båda 18-åringarna för grov våldtäkt.

Det brottet leder vanligtvis till fängelse i fyra år. 18-åringarnas straff stannar däremot vid två år med hänsyn till deras unga ålder.

Båda gärningsmännen frihetsberövades kort efter att våldtäkten inträffade. Därefter satt de häktade fram tills slutet av mars.

Relaterade artiklar