Laddar

KRÖNIKA: Fred och framgång präglade VM i Halmstad

Arrangörerna fick vad de hoppades på och mer därtill.

delningar

Åtta dagar med bordtennis–VM i Halmstad Arena är över. Åtta dagar med Halmstad i blickfånget i kanske högre grad än någonsin tidigare. Vad tar vi då med oss från detta världsmästerskap på hemmaplan?

Starten på VM kom mest att handla om de svenska damerna. De som på förhand var tippade att sluta sist i sin grupp. Nu skrällde de istället gång på gång och var inte många kantbollar ifrån att faktiskt ta sig till åttondelsfinal. Matilda Ekholm vann åtta matcher av åtta möjliga så länge laget var kvar i kampen om en slutspelsplats, och Linda Bergströms skrällsegrar bidrog till två lagsegrar istället för förväntade noll.

Men det var på VM:s femte dag som Halmstad och bordtennisen plötsligt hamnade i blickfånget från hela världen. Plötsligt, mitt under pågående turnering, hade de Syd- och Nordkoreanska damerna (beslutet lär vara taget på betydligt högre politisk nivå) kommit fram till att man inte ville möta varandra i kvartsfinal utan istället bilda ett gemensamt Korea och gå direkt till semifinal. Internationella bordtennisförbundet och arrangörerna var så lyckliga att kunna bidra till världsfreden att de kastade undan alla regler som fanns för att kunna slå samman lagen. Dagen efter spelade, och förlorade, det enade Korea sin semifinal mot Japan inför ett klart större mediauppbåd än tidigare under turneringen. Halmstad hade plötsligt för några dagar fått en större plats på världskartan.

Samma dag som den historiska sammanslagningen genomfördes startade också turneringen på riktigt allvar för de svenska herrarna. Då väntade en åttondelsfinal mot de högre seedade Taiwan. Både innan och under mästerskapet hade man haft ett mantra

– Vårt mål är att nå kvartsfinal, det är realistiskt. Sedan drömmer vi om medaljer. Men vi måste vara som bäst i de viktiga matcherna för att lyckas med det, sa förbundskaptenen, tillika Halmstadtränaren Ulf ”Tickan” Carlsson när jag frågade honom om målsättning innan VM.

Det var inte någon tvekan om att ”Tickans” budskap nått fram till spelarna. Mattias Karlsson svarade i princip likadant som sin förbundskapten före mästerskapet. Och under detsamma svarade spelarna likadant. Nå kvartsfinal, dröm om medalj och var bäst när det gäller. Nu stod allt detta på spel mot Taiwan.

Det var också Halmstad BTK:s egen Mattias Karlsson som inför den ljudliga hemmapubliken allra bäst visade att mantrat bäst när det gäller satt sig. Först slog han den högre rankade Chuang i den första matchen och gav Sverige ledningen, för att efter det ställas mot Chen i en femte och direkt avgörande match. En spelare han haft svårt för tidigare. Nu låg en medaljmatch mot England i potten, men precis som i sin tidigare match nådde han sin högsta nivå. Jublet visste inga gränser hos spelare och publik när Karlsson säkrade segern. Allra mest jublade kanske ”Tickan”. Målet var nått.

Är det så här det ser ut när man överför ”bäst när det gäller” från teori till verklighet? Det frågade jag Mattias efter Taiwan matchen.

– Jag har svårt att hitta ord just nu, men jo, ja, det är det nog, svarade han.

Dagen därpå tog svenskarna chansen, förverkligade drömmen och spelade sig fram till sin första medalj på 14 år. Kristian Karlsson, Mattias Karlsson och Jon Persson vann sina matcher och 3–0 segern var ett faktum. Mattias Karlsson svarade för den starkaste prestationen genom att slå Englands Pitchford som så långt vunnit samtliga sina åtta matcher i turneringen. Återigen bäst när det gäller.

Nu väntade ett klassiskt möte mot giganten Kina. Det tidigare stora publikstödet var nu massivt, och Halmstad Arena var fullsatt. Redan när ”Tickan” kom ut till bordet med sin bag uppstod ett stort vrål, och redan timmen innan första matchen hördes de första ramsorna. Med hjälp av både svenska och kinesiska fans nådde VM sin publikmässiga höjdpunkt. Att svenskarna sedan efter två fantastiska matcher inte rådde på Kina är inte så mycket att säga om, det gjorde ju ingen annan heller.

De flesta verkar också ha varit väldigt nöjda med hur arrangemanget har skötts.

Nu är åtta dagars bordtennis–VM i Halmstad över. Arrangörer och publik fick vad de hoppades på. Och mer därtill.