Laddar

Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”

Sedan ett knappt år tillbaka driver hon Halmstads största nattklubb. Trots en tuff bransch och dödshot älskar Katarina Lund sitt yrke. Vid sin sida har hon vapendragaren Krille Nilsson.

delningar

För tio månader sedan tog Katarina Lund över nattklubben Boom Boom RoomKarl XI väg i centrala Halmstad. Efter att ha haft ett uppehåll från nattklubbsvärlden på fyra år sedan hon lämnade nattklubben Bond som tidigare låg på Storgatan, är hon tillbaka på banan.

– Jag har förmånen att jobba i en miljö som innehåller så mycket glädje. Det finns en otrolig glädje på allting. Jag jobbar med en personalstyrka som är betydligt yngre än jag själv vilket jag tycker är underbart. Det är nästan det bästa med den här branschen, att ha personal, säger Katarina.

Vid sin sida har hon sedan flera år tillbaka Krille Nilsson, idag nattklubbschef på Boom Boom Room, men deras samarbete sträcker sig tillbaka till Bondtiden. När Katarina tog över Boom Boom Room var dock Krille ovetandes om planerna.

Var det du som övertalade Katarina att ta över? – Nej faktiskt inte. Vi möttes av en slump här utanför en gång, och då visste jag ingenting. Det var snarare så att det var Katarina som övertalade mig att bli kvar, säger Krille.

– Det känns jättebra, eftersom vi känner varandra så väl så, och jag dessutom har två ben att stå på då jag både är mamma och nattklubbsägare. Så då är det viktigt att ha någon här som kan ta hand om stället när jag inte är här, som jag vet att jag kan lita på. Det är väldigt viktigt rent allmänt i den här branschen, säger Katarina.

Är Krille din högra hand? – Ja, eller så är jag hans slav, jag vet inte riktigt, säger Katarina med ett skratt.

– Vi kompletterar varandra otroligt bra så man kan nästan säga att vi är varandras högra hand, säger Krille.

Att vara nattklubbsägare låter av förklarliga skäl som ett väldigt glamoröst yrke, men enligt Katarina är det långt ifrån ett glidarjobb. Den ständiga utmaningen är att hela tiden fylla stället.

–  Många tror att den här branschen är glitter och glamour hela tiden, och att man inte gör något annat än att stå här och dricker champagne på kvällarna. Det är inte riktigt så det funkar. Vi ser gärna att andra dricker champagne men vi själva jobbar ju hela tiden. Vi strävar ständigt efter att förbättra stället och försöker lyssna på Halmstadbornas önskemål så att folk trivs här, säger Katarina.

Kan du ge ett exempel? – Ja vi testade ju till exempel att ha 80-talstema här, vilket väl kanske inte riktigt gick som man hade hoppats. Men så är det ibland, man måste våga testa. Det räckte ju inte bara att testa med en enda kväll utan man fick ju köra på ett tag först.

Nattklubbsbranschen är dock alltjämt en av de tuffare och likt många andra är den väldigt mansdominerad. Trots detta menar Katarina att hon snarare har fördel av att vara kvinna.

– Nu kommer jag inte bli populär där ute, men jag går inte runt omkring och tänker på att jag är kvinna, och jag tror att problemet ibland kan vara att man gör det. Jag är egenföretagare och jag har valt en underbar bransch, vilket många män har gjort också och det är jättepositivt. Men det är inte svårare att vara kvinna i den här branschen, snarare tvärtom.

Hur menar du? – man kan kan ta konflikter lättare. Samhället är vinklat lite åt att kvinnan får säga och tycka, tänka och göra lite mer rätt ut, helt fritt, och många män ska bara ta detta. Men helt plötsligt står det en kvinna där och då blir det lite svårare. Så jag ser bara positiva saker med att vara kvinna.

Typexemplet på detta hittar Katarina i en anekdot från sin tid som ägare för Bond.

– Nu är lyckligtvis inte klimatet sådant i stan längre, men ett tag var det ju väldigt tufft. Och då var det en som var lite ärlig och sade till mig ”Katarina, hade du inte varit kvinna hade vi dödat dig för länge sedan”, så det är inte så dumt att vara kvinna. Så jag tror man ska dra nytta av det istället.

Krille instämmer helt och hållet.

– Jag drar ju nytta av det varje kväll utan att folk märker det. Det blir en helt annan approach i konflikter och så. Där blir man nästan mer stämplad som man, när man står i dörren och jobbar. Då kan man bara säga ”ta det med Katarina” och till henne kan de dagen efter säga saker som ”vi ville bara informera..” och så vidare, trots att det var en helt annan ton på kvällen innan. Jag försöker erbjuda exakt samma lösning, säger Krille.

– Men du är man och då är du nästan lite äcklig, ”jobbar på nattklubb och sådär”, men så helt plötsligt kommer jag och då är inte problemen så stora längre helt plötsligt, avslutar Katarina.