Krögaren ryter till mot kommunen: "En rejäl katastrof"

Roger Krook, krögare på The Bulls. - Foto: Wilhelm Nilsson

Kommunens besked har rört upp känslorna hos krogen.

delningar

Det har gått tre år sedan The Bulls byggde ut genom att tillsätta en inglasad veranda. Då fick restaurangen beskedet om ett tidsbegränsat bygglov på två år. I fjol förlängdes bygglovet med ett år men när krogen ansökte om ett tillfälligt bygglov över fem år i år, blev det tvärstopp. Beskedet innebär att The Bulls tvingas riva sin veranda redan i september.

Verandan, som ligger på kommunal mark, betraktas i kommunens ögon som en tillfällig utbyggnad. Marken får därför endast upplåtas under säsong. Men Roger Krook, krögare på The Bulls, menar bestämt att verandan är en utbyggnad som ska stå kvar på permanent basis, vilket The Bulls var tydliga med i sin bygglovsansökan som skickades in 2016. Med tanke på den konflikt som uppstått, har nu Roger Krook tröttnat på kommunen.

Här kan du läsa Roger Krooks öppna brev till kommunen i sin helhet:

Arkitekturprisnominerade Bulls-verandan får inte vara kvar

Efter några dagars betänketid samt efter olika förda samtal angående det negativa beskedet gällande vår tillbyggnad på Lilla Torg i Halmstad kommer här mitt uttalande:

Jag vill börja med mitt samtal med byggnadsnämndens ordförande Jan Prytz. För det första vill jag tacka Jan för att han ringde mig, mycket tacksam för detta. Vad som skrevs i pressreleasen i HP vill jag bara klargöra skillnaden mellan Hummörs uteservering och Bulls veranda, två helt olika saker.

Hummör hade sökt en uteservering på Storgatan, ett så kallat tillfälligt bygglov av säsongskaraktär medan vår veranda var sökt som ett tillfälligt bygglov. Alltså inte av säsongskaraktär med tanke att denna förhoppningsvis skulle bli permanent den dagen man hade godkänt den nya detaljplanen av Lilla Torg. Jans förklaring var att man inte hittade något lagstöd för att vi skulle få behålla verandan.

Vad jag inte förstår med detta är att han säger att man från nämnden har gjort allt för att hitta en lösning men det tycker inte jag att man gjort. Om man nu har bestämt att man vill hitta en lösning, varför återremitterar man inte ärendet för att samla de olika parterna och försöka hitta en positiv lösning? Nej, man tar fram den stora lien, detta är i min värld inte speciellt lösningsorienterat. Eller var det så att Byggnadskontoret hade en stor del i detta beslut?

Detta beslut tar bort en stor del av vår verksamhet som är mycket viktig, inte bara för vårt företag. Det är ju ingen hemlighet att denna verandan har varit bra för vår verksamhet, jag tror inte att alla dessa ca. 700 000 besökare varje år kommer till oss för att vi har en missprydande tillbyggnad, snarare tvärtom.

På grund av detta beslut stänger man dörrarna för alla andra som i framtiden vill utveckla sina verksamheter på liknande sätt för i framtiden kommer det ju upp om det är rättvist eller inte. Tror det var någon vecka sedan man gick ut från kommunalt håll och sa att man skulle bli årets mest företagsvänliga kommun men detta gäller tydligen inte alla förvaltningar i kommunen. Politiker, samla er och framförallt bestäm er åt vilket håll vi ska gå med våra företag i vår kommun. I dagsläget lockar vi troligtvis inte hit fler företag till vår kommun.

Man förstår nog inte riktigt vad följderna blir av detta och hur många som påverkas av detta beslut. Jag menar inte bara oss som företagare utan även våra anställda som kanske får sluta sin anställning på grund av arbetsbrist, våra leverantörer mister intäkter som de annars skulle haft. Kanske påverkar detta även deras anställda. Framförallt går vår kommun miste om skatteintäkter varje år och detta kan även påverkar kommunens anställda.

Då undrar jag som skattebetalande medborgare, hur gör Halmstad kommun som har en brist i sin kassa på 20 miljoner kronor? Är inte kommunen intresserad av att få in hyresintäkter på en annars outnyttjad mark (Bulls veranda)? Hur tänker man då eller man bryr sig inte? Det är ju inte deras pengar. För ett privat företag som har denna brist skulle det varit en rejäl katastrof.

Vad jag vill säga med detta är att kommunen kanske skulle vara lite rädda om sina intäkter på sikt och värdera varje intjänad krona, för jag tror inte att man får in så mycket pengar på en fasad av en före detta Brandstation på Lilla Torg i Halmstad som man dessutom sålt till vår fastighetsägare Peter Fornstam år 1994. Han äger och driver biografen Röda Kvarn. Peter och hans pappa köpte denna biograf i det då ”biografdöda” Halmstad. De satsade massor av pengar i detta som då innefattade ett köp av gamla brandstationen som nästan hade blivit en ruin vid detta tillfälle och brandstationen var då totalt ointressant för kommunen. I brandtornet bodde stadens duvor vid detta tillfälle. Vad jag vill säga med detta är att han lägger ner tid och pengar i detta och har en stor del i att Lilla torg fortfarande lever och inte är en död fläck mitt i vår fina stad.

Förstår till fullo att han känner sig, tillsammans med sitt företag, ovälkommen i vår kommun. Min uppmaning till kommunen, var rädd om dessa människor som är beredda att utveckla vår stad i framtiden. Dessutom alla byggherrar, fastighetsägare, företagare och entreprenörer, ingen nämnd och ingen glömd. Man måste värdera varje fall som ett unikt fall, inte generalisera på något sätt och framförallt se möjligheter och inte bara problem.

En liten parentes är att det tog tio långa år innan vi fick ett godkännande på denna veranda. Men vi har från första dagen av detta projekt fått hårt motstånd av Halmstads nuvarande stadsarkitekt Kajsa Sparrings. Hon har under dessa år kämpat med näbbar och klor för att först inte verandan skulle få byggas, hon slutade inte där utan fortsatte att kämpa för att den skulle plockas bort. Som sagt, hon har fortsatt att göra allt som har stått i hennes makt med att försöka få bort verandan som hon personligen inte tycker om. Detta kan man se genom att titta i protokollen från de nämnder som vår veranda har varit uppe i till beslut.

De andra ärendena har inte hälften så mycket text från byggnadskontoret som denna lilla verandan har och då pratar vi om andra byggen i mångmiljonklassen. I de protokoll som hon har undertecknat finns även helt felaktiga uppgifter om till exempel färgvalet på verandan. Vårt val var tegelrött tak med grå partier men det ändrade hon till vad det är idag. Då kan man undra lite över hennes gärningar med att ha förra årets fulaste byggnad i Halmstad kommun (huset där bland annat Handelsbanken finns) och numera tre nya byggnader som är nominerade till exakt samma pris. Glöm inte att vår veranda var nominerad till årets arkitekturpris 2017. Det året hade man bestämt att medborgarna skulle få rösta men det tog man snabbt tillbaka när man såg hur många som nominerade vår veranda. Istället utsågs vinnaren av tjänstemännen på byggnadskontoret så jag vill bara säga grattis till Halmstad City Airport till segern 2017!

Nästa fråga vad gäller Kajsa är att hon bor i Göteborg. Hon pendlar mellan Göteborg och Halmstad för att kunna utföra sina arbetsuppgifter och betalar sin skatt i Göteborg. Varför ser man inte till att denna viktiga person bor och lever i den stad som hon/han påverkar med sitt tyckande varje arbetsdag?

Nu är man på helt fel spår tycker jag och detta är helt och hållet min personliga uppfattning. Vi i Halmstad kommun skall ha Sveriges vackraste byggnader och inget annat. Så folkvalda politiker, sätt nu ner foten och börja tänka på att vi för det första inte skall förlora pengar varje år. Känns inte som att medborgarna är så positiva till en eventuell skattehöjning vilket troligtvis blir följden om vi inte får ihop vår ekonomi. Vi röstar inte vart fjärde år för att ha en kommun som är totalt tjänstemannastyrd, detta är inte någon bra framtida lösning för demokratin. Då spelar det ju ingen roll vilka man röstar på.

Några slutord från mig gällande dagarna som gått sedan beslutet kom till oss. Tror inte jag fått så många kommentarer på många år där folk och medborgare tycker detta är jättekonstigt. Har pratat med massor av företagare i Halmstad kommun som tycker att detta inte är bra för vår så kallade företagsvänliga kommun. Detta kan tyckas vara en liten skitsak men ponera att ett stort företag står i valet om att flytta sin verksamhet hit. Då kan detta vara en anledning till att man inte gör så utan väljer en kommun som är företagsvänlig och inte bara säger det. Finns ett bra uttryck i detta fall:

”Vill man så kan man”.

Roger Krook, krögare på The Bulls.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar