Krockade narkotikapåverkad – två skadades allvarligt

Halmstads tingsrätt Foto: Johan Olsson

Nu har mannen dömts vid Halmstads tingsrätt – men frikänns från vållande till kroppsskada.

delningar

En man född 1990 har dömts vid Halmstads tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Han frikänns däremot från åtalspunkterna ofredande samt vållande till kroppsskada.

29-åringen körde motorcykel efter att ha använt cannabis i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Han har även olovligen innehaft 1,4 gram cannabisharts. Mannen hade inte rätt att köra motorcykel men körde ändå i hög hastighet på en cykelbana. Under färden kolliderade han på cykelbanan med en yngre kille på elcykel, och båda skadades allvarligt. Det hände den 10 september 2018 på Växjövägen i Halmstad.

Killen han krockade med fick omfattande brott på ansiktets skelett , på skallbasens främre grop och på vänstra näsbenet, tandskador, blödningar i hjärnans pann- och tinninglober, blindhet på vänster öga, fraktur på vänstra nyckelbenet, på revben samt på vänster arm och hand.

Enligt åklagaren har mannen genom att köra motorcykel narkotikapåverkad på en cykelbana där det fanns oskyddade trafikanter visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Tingsrätten bedömer att det visserligen var så att 29-åringen framfört motorcykeln i hög hastighet med narkotika i kroppen, men att det inte ger något avgörande stöd för att dessa förhållanden orsakade kollisionen. Det är i målet inte visat att mannen var avsevärt påverkad av cannabis. Enligt tingsrätten kan den yngre killen ha hållit i sin mobiltelefon när han cyklade.

29-åringen döms till skyddstillsyn med samhällstjänst 60 timmar. Om fängelse i stället hade valt som påföljd skulle fängelse i två månader ha dömts ut.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar