Kritiken efter nya fordonsskatten: "Bilarna för dyra"

Genrefoto: Arkiv.

Motormännen ger tips om hur du ska tänka vid bilinköp.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I juli infördes de nya skattereglerna för fordon, bonus malus.

Medan fossildrivna nyregistrerade fordon riskerar att åka på en rejäl skattesmäll, får fordon som släpper ut lite eller ingen koldioxid en ekonomisk bonus.

Motormännens Riksförbund har undersökt hur de nya skatterna påverkar bilköpare.

– Tyvärr är de bonusberättigade laddbara bilarna för dyra för många bilköpare. Alternativen för den som vill välja bort fossil bensin eller diesel blir då biogasbilar eller etanolbilar, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Just etanolbilar är helt undantagna malus-skatt, varför många säkert hade räknat med att biltillverkarna skulle erbjuda fler sådana bilar, enligt Motormännen. Vid årsskiftet justerades dessutom drivmedelsskatterna så att det återigen blir möjligt att spara pengar genom att tanka E85.

Trots detta finns det inga biltillverkare som i dag erbjuder någon modell som kan köras på E85.

"Om detta beror på en missbedömning från branschen eller om regeringen inte har varit tillräckligt tydlig med hur viktigt det är att samhället fasar ut fossila drivmedel går idag inte att säga", skriver Motormännen.

– Sverige är ett av få länder som har en väl utbyggd infrastruktur för E85 och att inte utnyttja denna potential är ett enormt slöseri, efterfrågan behöver helt klart öka, avslutar Carl-Erik Stjernvall.

Motormännens råd vid bilinköp efter bonus-malus:

Ta reda på vilka alternativa drivmedel som finns tillgängliga i ditt närområde. Finns det exempelvis HVO-diesel, E85 eller biogas?

Fråga bilförsäljaren vilka av modellerna som inte omfattas av malus, eller vilka som kan tankas med alternativa drivmedel. Finns det inga? Leta vidare hos en annan handlare.

”Bjuder” bilhandlaren på den extra höga skatten de första tre åren? Låt inte detta styra ditt val, tänk på att skatterna utformas för att gynna alternativa drivmedel, inte fossil bensin och diesel.

Många klarar sin dagliga körning med en elbil, även om bilen har ett högt pris. Den som laddar långsamt hemma kan spara in en del på de löpande kostnaderna.

Titta på bilar som har låga utsläpp. Malus-skatten börjar vid 95 gram.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar