Laddar

Kraftig exportökning av svenska begagnade bilar

Flera anledningar gör att bilarna är åtråvärda för utländska köpare.

delningar

Intresset för svenska begagnade bilar bland utländska köpare har ökat kraftigt de senaste åren.

Enligt statistik från bilvärderingssiten Bilpriser har försäljningen ökat med 145 procent sedan 2014. Statistiken visar också att andelen dieselbilar på export har ökat senaste året.

Exporten av begagnade bilar ökade med 44 procent under 2017. Framförallt säljs bensindrivna bilar men andelen har gått ned de senaste åren till förmån för dieselbilar som nu ökar kraftigt.

Antalet dieselbilar på export ökade med 63 procent från 2016 till 2017 och i år står dessa för 47 procent av alla begagnade bilar som sålts på export.

– Svenska begagnade bilar står sig bra internationellt mycket på grund av försvagningen av svenska kronan, som sedan 2014 gått ned med cirka 15 procent mot Euron. Det gör bilarna prisvärda för utländska köpare som använder Euro som valuta. En annan faktor är internetmognaden som förändrat sättet att köpa begagnade bilar, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser.

Det mest populära bilfabrikatet bland utländska köpare är Volvo, vars försäljning ökat kraftigt det senaste året. Även Volkswagen, Audi, Renault och Skoda ökade markant under 2017. Försäljningstillväxten av Toyota-bilar har däremot avstannat det senaste året.

– Efterfrågan är särskilt hög bland transportbilar och premiumvarumärken. Framförallt finns köparna i länder i Öst- och Centraleuropa, säger Henrik Littorin.

Relaterade artiklar