Körde rattfull och smet från polis

Foto: Katja Kircher, Mostphotos

Mannen påstod att han drack alkohol efter att han gått ut ur bilen. Tingsrätten tror dock inte på hans berättelse och dömer honom för bland annat grovt rattfylleri.

delningar

Den 8 oktober var polisen på plats på Kornhillsvägen i Halmstad för nykterhetskontroll. Plötsligt kom en bil körandes som struntade i kontrollen och istället körde rakt förbi.

Polisen följde efter och det visade sig att föraren, en 44-årig man, åkt hem. Mannen kom ut ur bostaden och erkände att det var han som kört bilen och berättade att han smitit för att han fick panik. Han var alkoholpåverkad vid tillfället men påstod att han inte druckit när han körde bilen. Istället menade han att han druckit fem glas vid så fort han kom hem för att lugna ner sig.

Polisen menar att man hittade mannen tio minuter från det att han smet från kontrollen. Ett första prov visade att mannen hade 2,14 promille alkohol i blodet. En kvart senare hade han 2,90 promille och ytterligare en timme senare hade han 2,61 promille. Tingsrätten menar att proven visar att "den huvudsakliga alkoholförtärningen" inte skett inom två timmar från det första urinprovet.

Tingsrätten anser det därför bevisat att mannen var alkoholpåverkad under tiden han körde bilen. Efter händelsen drogs hans körkort in men han körde ändå bil vid två tillfällen. Utöver grovt rattfylleri döms han därför för två fall av olovlig körning samt brott mot trafikförordningen då han smet från polisen.

Mannen döms vid Halmstads tingsrätt till skyddstillsyn och ska genomgå en behandlingsplan för att komma tillrätta med sitt alkoholberoende.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar