Laddar

Kommunens nya satsning för äldrevården

År 2016 inledde Laholm initiativet. Nu gör Halmstad samma sak.

delningar

År 2016 installerade hemtjänsten i Laholms kommun övervakningskameror på sina boenden. Nu gör Halmstads kommun samma sak. Under en provperiod har kommunen haft kameror installerade hos fem brukare, något som ska ha gått bra.

– Under drygt ett år har vi haft ett antal kameror igång, och det är ett antal personer som har valt att vara med. istället för att man får besök en gång om natten får man en tillsyn digitalt. Under en halvminut blir man tittad på genom en kamera, säger Thomas Wollentz, utvecklingsledare, till P4 Halland.

Användningen av teknik inom äldrevården blir vanligare och vanligare. Frågor har uppstått om ifall den sociala kontakten lider av säkerhetsuppgraderingen. Tanken med tjänsten, enligt Thomas Wollentz, är att den inte ska märkas. Han menar att det, eftersom det handlar om nattillsyn, inte blir några problem med det sociala. Snarare ska det vara en fördel då brukarna inte riskerar att väckas att till exempel nycklar när man låser upp dörren.

– Framför allt handlar det om att vi gör det säkrare för våra kunder och vi ökar kvaliteten. Och framför allt frigör vi tid hos personalen, säger Rebecka Tegnebro, enhetschef.