Laddar

KLART: Halmstad har Sveriges fulaste byggnad

Fick mer än en fjärdedel av rösterna.

delningar

Det står nu klart att kontorsbyggnaden Järnvägen 3, på Gamletullsvägen i centrala Halmstad har kammat hem årets upplaga av nätverket Arkitekturupprorets tvivelaktigt hedersamma Kasper Kalkon-pris.

 

Foto: Mattias Olsson

Totalt 2285 personer röstad i tävlingen och Järnvägen 3 kammade hem mer än 25 procent av rösterna, hela 603 stycken. Närmast kom ”Park 49” i Göteborg med 404 röster

Motiveringen lyder som följer:  ”Rå betong kan aldrig någonsin bli vackert annat än för modernister – som måste gå en flerårig arkitektutbildning för att lära sig den hårda vägen att uppskatta materialet. För oss andra ser det bara ut som ännu ett brutalistiskt fuskbygge som verkar ha stått där sedan sjuttiotalet och ådragit sig tydliga fuktskador över hela fasaden.”

Man noterar även att de två bidrag som fick flest röster båda är ritade av Arkitektbyrån Design

– Vi hade mycket hellre delat ut ett pris till Sveriges vackraste nya byggnad men tyvärr så är det så mycket enklare att hitta kandidater till ett fulpris än till ett finpris. Vårt mål är att det som byggs idag ska vara så vackert att det här priset inte behövs. Tills den dagen kommer vi dock fortsätta dela ut Kasper Kalkon för att väcka debatt och skapa opinion för vackrare arkitektur, säger Peter Olsson på Arkitekturupproret.

Relaterade artiklar