Laddar

Jonas Sjöstedt: ”Ser en väldig uppdelning i våra städer”

Partiledaren om vad som är de viktigaste frågorna i Halmstad, debatten mot Annie Lööf och hur han kopplar av.

delningar

Under torsdagen möttes Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Centerpartiets Annie Lööf i en debatt på Högskolan i Halmstad. 24Halmstad var på plats och träffade partiledarna. En intervju med Annie Lööf har redan gått att läsa på 24halmstad.se. Här kommer mötet med Jonas Sjöstedt.

Hur känns det att vara på plats i Halmstad? – Det känns jättebra. Det strömmar in folk. Det är så roligt med de här debatterna för det kommer så många och lyssnar. Sedan har vi ju som en försommardag här i Halmstad.

Har du någon relation till staden sedan innan? – Jag har varit här några gånger och pratat politik. Och jag tycker alltid om att komma hit. Sedan hoppas vi på att vi ska ta vårt riksdagsmandat här i Halland igen.

Under torsdagen blev Halmstad nominerad till att bli Årets superkommun. Var det något du kunde känna när du kom hit? – Det märktes på vädret i alla fall, för det var det bästa hittills under vår turné.

Hur ser du på läget inför valet? – Jag tror att vi kommer att göra en väldigt bra valrörelse. Vi är verkligen väl förberedda och laddade. Vi ligger bra till. Stadigt ett par procent över valresultatet. Det som är viktigt för oss är att vi åstadkommit så mycket. Så många fina reformer som gör Sverige mer jämlikt och det tror jag räknas på valdagen.

Sjöstedt är tydlig med vilken fråga som han anser vara valets viktigaste. Både vad gäller Halmstad och resten av landet.

– Jag tycker att jämlikhetsfrågorna är de viktigaste överallt. Vi ser en väldig uppdelning i våra städer, och det finns ju i Halmstad också, mellan rika och fattiga stadsdelar och det skapar massa problem och motsättningar i vårt samhälle och det måste vi göra något åt. För det krävs det både en rikspolitik och lokalpolitik som vill göra det, säger han.

Men någon fråga måste väl sticka ut i Halmstad och Halland? – Vi skulle gärna vilja göra färdigt helt Västkustbanan med järnvägen. Det ska vara ett snabbt dubbelspår ända från Malmö och helst till norska gränsen så småningom. Det skulle göra att möjligheterna att pendla in och ut skulle bli mycket bättre. Jag tycker det är viktigt när man pratar snabbtåg att inte glömma den här sidan av Sverige.

Hur viktig är debatten du ska ha mot Annie Lööf nu? – Här är ju hundratals människor och det brukar vara tusentals som följer via webben, och jag tror att orsaken är att de här debatterna brukar vara hårda men respektfulla. Det är någonting som folk gillar. Att det finns den här respekten mellan motståndarna

Nu väntar en stressig tid för partiledaren fram till valet i september. Men han har några knep för att koppla bort stressen.

– Jag tar mig en ledig helg ibland. Jag är mycket ute i skogen och med min familj. Det tycker jag är det bästa för att koppla av, säger Jonas Sjöstedt.

Relaterade artiklar