Laddar

Jennys enorma prestation: ”Några tårar kom det”

Så gick det till när Jenny tog sig till Hawaii.

delningar

I augusti 2016 födde Jenny Älmqvist Nae sitt andra barn. I samband med graviditeten bestämde hon sig för att hon ville genomföra en Iron Man. Siktet ställdes in på Iron Man–tävlingen i Kalmar i augusti 2017.

– Jag hade gjort en Iron Man 2015, så jag visste ju vad det var och vad som krävdes, så under graviditeten bestämde jag mig för att jag ville tillbaka och göra en Iron Man.

Det innebär alltså 3,9 kilometer simning, följt av 18 mil på cykel och ett maraton på 4,2 mil.

Jenny Älmqvist Nae, till vardags sjukgymnast, lyckades inte bara genomföra loppet i Kalmar, nästan på dagen ett år efter att hennes son fötts, utan också förbättra sig med två timmar mot sitt tidigare lopp. Då hon tog sig i mål på 10 timmar, 4 minuter och 39 sekunder.

Hur är det möjligt? – Jag hade en mer strukturerad träning den här gången. Jag tog också hjälp av en coach vilket gjorde att jag vågade mer och pressade mig själv. Jag har ju aldrig tävlat på elitnivå, men första gången var jag nybörjare på simningen.

Inte nog med att hon slog sitt personliga rekord rejält, hon lyckades dessutom komma tvåa i tävlingen och etta i sin klass (30–34 år). Detta gjorde att hon kvalificerade sig för Iron Man tävlingen på Hawaii.

Vad kände du när du kom i mål och blev klar för tävlingen på Hawaii? – Jag visste inte att jag gick i mål som två så när jag fick reda på det så blev jag chockad. Några tårar kom det nog där.

Trodde du att det kunde gå så bra att du skulle få åka till Hawaii? – I mitt huvud fanns det inte, men min man trodde att chansen fanns, så vi hade pratat lite om det innan. Men jag trodde inte på det, men det blev en väldigt kul bonus.

 

Foto: Jenny Älmqvist Naes blogg.

Bara åtta veckor efter tävlingen i Kalmar var Jenny på Hawaii och genomförde tävlingen. I den 35–40 grader varma hetta, blev tiden något sämre än i Kalmar och hon tog sig in som 21:a i sin klass.

Under året har Jenny Älmqvist Nae tränat i snitt runt 10 timmar i veckan, då hon har sin familj som hon måste anpassa sig till. Hon berättar vad det är som driver henne.

– Jag försöker se glädjen i träningen. Väldigt många pass är roliga, och de försöker jag se tillbaka på vid jobbiga stunder. Sedan har jag min mentala styrka. Att orka fortsätta när man är väldigt trött, och det gäller kanske främst i vardagen, säger hon.

Under året som kommer så blir satsningen än större och det är redan klart att hon ska tävla utomlands i både Venedig och Madrid. Men betydligt närmare i tiden, nämligen nästa vecka, ska hon föreläsa om sina insatser i Halmstad.

– Det ska bli kul. Jag vill inspirera med min resa. Att det går att få ihop träning och familjeliv, så jag hoppas att många kommer och lyssnar. Det ska bli väldigt kul att föreläsa i Halmstad eftersom jag kommer från Hyltebruk, men bodde i Halmstad medan jag pluggade, säger Jenny Älmqvist Nae.