Italienare agerade brutalt – stängs av från Halmstadtravet

Genrebild. Foto: Bildbyrån

Halmstadtravet agerar efter den heta debatten.

delningar

Travtävlingen Gran Premio della Lotteria 1 maj har skapat en stor debatt i Travsverige. Under förra veckans tävling i Neapel agerade de italienska kuskarna Alessandro GocciadoroPietro GubelliniGennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo så brutalt i sina drivningar, att de fördömdes hårt av Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

– Gårdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad europeiska medlemsländer i UET har kommit överens om att lyda. Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte den 9 maj för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att kunna driva frågan internationellt, säger Marjaana Alaviuhkola till Travsport.se.

På tisdagskvällen agerade Halmstadtravet i frågan. I ett pressmeddelande skriver tävlingskomittén att de "hade hoppats och trott att de nordiska förbunden skulle agera kraftfullt i frågan tillsammans, vilket tyvärr ännu inte skett". Därför har nu Halmstadtravet beslutat om att de fyra italienska kuskarna stängs av från att tävla på Hamstadtravet under 2019, såväl som kuskar som tränare.

– Vi har kommit fram till det när vi diskuterat den händelse som skett. Sedan är det framför allt så att vi är flera som inte tror att vi kommer tävla med hästar på det här sättet om man inte har ett regelverk som liknar det svenska. Sådana bilder skadar sporten, säger Halmstadstravets vd Dag Ekner till Travronden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar