Laddar

Igor Krulj: ”Fotboll är mitt jobb och min fritid”

Han blev A–lagstränare mitt under säsongen och fick se sitt HBK åka ur Allsvenskan. Men det har inte tagit lång tid för Igor Krulj att blicka framåt. Planen för nästa säsong finns redan i hans huvud. Liksom den stora drömmen längre fram.

delningar

Det har gått fort för Igor Krulj. När säsongen startade var han ny som tränare i Halmstads BK, och då som assisterande. Men där blev han inte kvar länge, utan fick ta över efter Janne Jönsson under säsongen. Nu är HBK klara för Superettan men Krulj har snabbt blickat framåt för att 2018 ska bli så bra det bara kan för HBK. 24Halmstad träffade Igor Krulj på hans kontor på Örjans Vall för att fråga om planen för nästa år, och vad han gör när han inte håller på med fotboll.

Du började säsongen som assisterande. Hur kände du när du fick chansen där? – Dt var väldigt roligt. En stolthetskänsla eftersom jag är ifrån Halmstad och varit i klubben själv.

Sedan blev du huvudtränare mitt under säsongen. Vad tänkte du när du fick frågan? – Först, eftersom det är ett ärofyllt uppdrag så säger du självklart ja direkt. Sedan blev det lite: vad kommer jag att ställas inför. Efter det började jag bearbeta de punkterna och försökte förutspå lite hur framtiden kunde bli, då började man känna sig lite mer lugn och trygghet, men framförallt så var det oerhört kul och en stolthet. Fanns ingen anledning att tacka nej. Så det var givet att tacka ja till uppdraget.

Vad tycker du om din första tid som huvudtränare?

– Lärorik. Tyvärr har inte resultaten gått som vi velat, så betyget är att vi inte klarade av det. Men det har varit en lärorik period. Det har varit fantastiskt kul att se de killarna som inte fick så mycket speltid i våras ta stora kliv och ha gjort det väldigt bra under hösten.

De flesta kanske skulle älta en nedflyttning en längre tid. Men inte Igor Krulj. Han har redan lyft blicken framåt.

– Fokus är redan på nästa säsong. Det märks genom att de spelarna som inte kommer att vara med under 2018 inte är på plats längre. Nu får vi träna och förbereda oss, både skadeförebyggande och med rörlighetsträning, och se till  att vi är kloka, när vi kliver på i januari. Vi har nu lagt upp en individuell utvecklingsplan för samtliga spelare. Vi kommer att jobba mer individuellt med spelarna, så förberedelserna inför 2018 har redan startat, säger Krulj.

Har du redan en plan fram till premiären? – Klart jag har en plan, men fotboll är en färskvara och saker ändrar sig på ett sätt som inte alltid går att förutspå. Men vi har förberett oss så mycket som vi kan göra.

På ledarsidan kommer det att bli förändringar den kommande säsongen. Målvaktstränaren Damir Hadrovic har gått från en halvtidstjänst till att nu ha en tjänst på heltid. Det är också klart sedan tidigare att assisterande tränaren Andreas Jankevics lämnar. Han kommer inte att ersättas med en ny assisterande tränare.

– Där kommer det att vara jag, Billy(Magnusson) och Damir, men vi kommer att sammansvetsa U–19 med A–laget på ett bättre sätt så att ledarna där också får ta del av träningar och hjälpa till. Simon (Bakkioui) är kvar, sedan kommer vi tillsätta en mental tränare i form av Andreas Ivarsson, sedan ska vi tillsätta ytterligare någon specialist. Planen är att ta in specialister för att fånga individen, både fotbollsmässigt men även som en helhet. Hur ofta de kommer vara med är inte klart. Det kan vara allt från varje dag till någon gång i veckan till färre än så.

På spelarsidan då, hur blir det där? – Keita är tillbaka i Köpenhamn, de spelar just nu. Men jag har ett bokat möte med dem i slutet på november, så får vi se var den pucken landar. Kring Ruud Tveter får vi se. Just nu är han inte med, vilket pekar på att vi kommer att skiljas åt. I övrigt så är inget klart. Vad gäller att ta in spelare så har vi en tydlig plan hur vi vill göra och var vi vill förstärka. Det kommer nog tillsättas spelare, men innan något är påskrivet så är ingenting klart, och ingenting är påskrivet i dagsläget.

Vad krävs för att HBK ska lyckas nästa säsong? – Vi måste fortsätta utvecklingen, så att alla individer blir bättre, sedan ska det utgöra ett bra lagarbete och att vi jobbar tillsammans som lag. Vi ska vara bäst förberedda mot samtliga lag vi ställs inför. Sedan kommer vi ändra ganska mycket hur vi jobbar med träningsmetoder och hur vi arbetar med vår taktik.

Om vi lämnar HBK lite och fokuserar på dig. Vad gör Igor Krulj utanför fotbollen? – Oj. Det farliga är när du har fotboll som jobb och fritid, det är svårt att skilja när man jobbar och när man inte jobbar. Även utanför Örjans Vall är det mycket fotboll, och många timmar man tittar där man försöker utveckla sig själv men även analysera hur övriga jobbar. Det blir mycket fotboll hemma också. Utöver det så är jag väl en ganska lugn människa, som umgås med polare och med tjejen.

Han funderar ytterligare ett tag där han sitter i sin stol.

– Jag älskar film och serier, men finns inte så mycket tid till det. Har jag två timmar över så är det inte omöjligt att man sätter på någon klassiker som Gudfadern eller Nyckeln till frihet, men det kan i princip vara vad som helst, även nyare grejer eller dokumentärer. Där är jag mångsidig. Jag älskar att kolla på film.

Du har ett jobb som kan bli ganska stressigt. Hur hanterar du det? – Det är ett resultatkrävande jobb jag har. Det avgörande är hur man hanterar det. Känslor är bara känslor, och det är tankarna som styr. Det är väl ingen nackdel att jag har en sambo som är KBT–terapeut. Någon gång kan jag, fotbollssjuk som man är, sätta på någon fotbollsmatch och stänga av ljudet och slappna av på det sättet.

Vad vill du utveckla som fotbollstränare? – Allting. Det finns ett ordspråk jag gillar som lyder: Allt beror på allt. Det gäller för mig att utveckla alla bitar. Desto mer expert du blir på sporten fotboll desto bättre. Sedan får du aldrig stanna upp, för du utvecklas dagligen.

Om du tittar framåt. Vad har du för drömmar du vill uppnå som tränare? – Första målet var att bli huvudtränare för ett elitlag, och det blev jag. Drömmen är, och jag tycker man ska få drömma så långt man vill, såklart ett SM–guld med Halmstad Bollklubb.

 

Relaterade artiklar