Laddar

”I början fick vi jaga artisterna, nu är det de som ringer oss”

Klassiska konsertlokalen sjunger på sista versen.

delningar

I slutet av november är det sju år sedan Charlotte Ekvall tog över Kajskjulet tillsammans med Anna Lindkvist. Idag driver hon det tillsammans med kollegan Helen Andersson. Tillsammans har de lyckats sätta den numera klassiska konsertlokalen på kartan.

– I början hade vi en konsert i månaden, sedan blev det en i veckan, nu har vi ungefär 70-80 spelningar om året. Sen var det också så i början att vi fick jaga artisterna, nu är de de som ringer oss och vill komma och spela, säger Charlotte.

Torssons börjar i stort sett planera in redan när de gått av scenen mer eller mindre, säger Helen.

Charlotte har ett förflutet i att arbeta med Vågspel och Medeltidsbyn som tidigare låg utmed Nissan mellan Örjans Vall och Slottsmöllan. Hon var även med och drev en medeltidsbutik i samma byggnad som konsertlokalen och när hon och kollegan en kväll ställde upp och jobbade i baren föddes idén – de skulle börja jobba med musik.

Helen i sin tur gled mer eller mindre in på ett bananskal för ungefär fyra år sedan när hon hoppade in för det behövdes folk till att jobba i dörren, och sedan var hon fast. Sedan två och ett halvt år tillbaka är hon även delägare.

Det har inte varit en helt enkel resa att driva Kajskjulet, som har haft ett rivningskontrakt under en längre tid. När beslutet blev definitivt kom det dock under vid ett något ironiskt tillfälle.

– Vi hade precis blivit tilldelade Kulturlaxen när vi fick veta att de skulle riva stället någon gång under 2018. Så det känns ju lite märkligt att de först prisar oss bara för att sedan göra sig av med oss, säger Helen.

Sedan 2016 har det dock varit tyst från kommunen vilket gör att både Charlotte och Helen räknar med att den klassiska konsertlokalen sjunger på sista versen. Planen är att det skall byggas bostäder på platsen.

Relationen med de redan existerande bostäderna runtomkring Kajskjulet är dock inte helt okomplicerad den heller. En hel del klagomål på buller har tagits emot.

– Främst har det varit de på andra sidan Nissan som har klagat, men de fick bara svaret från kommunen att de skulle stänga balkongdörren. Vi vet ju att det låter en hel del men det är inte så lätt att göra något åt. På sommaren blir det otroligt varmt här inne, så då måste vi öppna dörrarna. Men känns det ju inte så himla värt att lägga en massa pengar på att rusta upp stället och kanske fixa bättre ventilation när det ändå ska rivas snart, säger Charlotte.

Vad är planen när det väl rivs, hittar ni en ny lokal? – Det vet jag faktiskt inte. Det finns inte någon liknande lokal i Halmstad. Vi vill inte bygga nytt heller eftersom vi inte vill förlora känslan med Kajskjulet. Det ska ju vara det här lite ruffiga som du ser, inga vita väggar eller så, säger Charlotte.

Vilken eller vilka är de största artisterna ni haft här? – Dag Vag skulle jag väl säga är en av de största för mig personligen. Jag trodde nästan stället skulle rasa när de drog igång Popitop. Sen är det lite speciellt också eftersom det var precis några månader innan han dog, säger Charlotte.

– Jag skulle väl säga Weeping Willows. Det var faktiskt en lite speciell grej med det, eftersom det inte var helt bestämt innan. De skulle nämligen spela på Teatern kvällen innan. Sen var de här nere och kikade under dagen och frågade om vi inte skulle komma till deras spelning, men det kunde vi inte. Sen under kvällen fick vi massa mejl och sms från folk som ville köpa biljetter. Då hade Magnus Carlsson sagt på Teaterns scen att de skulle spela på Kajskjulet dagen därpå.

Vilka drömartister vill ni ha hit innan det rivs då? – För mig är det enkelt, jag vill ha hit Mustasch. Arch Enemy vore kul också, säger Helen.

– Jag vet inte riktigt faktiskt, har väl ingen direkt faktiskt, säger Charlotte.

Relaterade artiklar