Hyresgästföreningen: Risk för chockhöjda hyror

Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost. Foto: Hyresgästföreningen/Alexandra de León/Mia Karlsvärd.

"Märkligt av politikerna att ens föreslå något så dumt", säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

delningar

I Sveriges bostadspolitik används hyresregleringar, vilket innebär att nivån på hyran inte får sättas fritt.

Samtidigt som det är valår, finns också diskussionen om Sverige ska tillåta marknadshyror, vilket innebär att marknaden inte regleras via lagstiftning utan hyresvärd och hyresgäst kommer själva överens om ett avtal.

En undersökning som företaget Ramböll har gjort, visar att hyrorna skulle höjas kraftigt om man införde marknadshyror.

Stora höjningar skulle drabba både större och mindre städer, enligt undersökningen. Som exempel har man tittat på bland annat Stockholm och Halmstad. I Stockholm skulle marknadshyror innebära hyreshöjningar med i snitt 50 procent och i Halmstad med i snitt 31 procent.

Hushållen som får hyreshöjningar får ett minskat konsumtionsutrymme med 6 – 15 procent.

Organisationen Hyresgästföreningen tar starkt avstånd från marknadshyror.

"Förutom det faktum att många familjer får svårare att få sin ekonomi att gå runt, har det också skadliga effekter på samhället i stort. När folk får mindre pengar att handla för påverkar det hela samhällsekonomin och eftersom dessa hyreshöjningar skulle drabba många hushåll, kan det få katastrofala följder, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

– Det spelar ingen roll hur man tittar på konsekvenserna av marknadshyror. På alla sätt skulle det få negativa konsekvenser, både för samhället i stort och för många hushåll och familjer. Jag tycker att det är märkligt av politikerna att ens föreslå något så dumt som marknadshyror, jag förstår inte vad de tror att det skulle lösa och framför allt för vem, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar