Laddar

Hundratals gravar måste fixas varje år

Gravstenarna genomgår kontinuerliga kontroller, och bara i Halmstad måste mängder av gravar fixas iordning årligen.

delningar

Kyrkogårdsförvaltningen jobbar ständigt med att hålla kyrkogårdarna i Halmstad i toppskick. Men det är ett ändlöst arbete, som baseras främst på kontinuerliga kontroller.

– Vissa hyr in firmor som går igenom gravstenar och då tar de allihopa på en gång. Vi gör detta själva, och därför tar vi det efterhand. Vi jobbar med det hela tiden, men dyker det upp någonting akut tar vi det direkt, säger Ann Holmberg, som är arbetsledare på Kyrkogårdsförvaltningen.

Hon berättar att det genomförs grundliga kontroller av lutande gravstenar, för att besökarnas säkerhet ska kunna garanteras. Men bara för att en gravsten lutar behöver det inte betyda att den är osäker.

– Det beror på hur mycket de håller för. Det är lite av en konst. Det ska vara en speciell lutning och stenen ska klara ett antal kilo och så. Man får göra ett test för att se till att de är okej.

Om det visar sig att en gravsten inte är tillräckligt stabil kontaktas gravägaren, som sedan får bestämma vad som ska göras med graven. Arbetet att fixa gravarna är ständigt, både på Norra KyrkogårdenVästra Kyrkogården och Holms Kyrkogård.

– Vi fixar nog uppemot en 100 – 200 om året, säger Ann Holmberg.